Drenthe |
Bekijk alle routes!

Door bos en veen in Drenthe

Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn prachtige bosrijke gebieden in Drenthe. Recreatie en natuur gaan hier hand in hand en de bossen worden daarnaast gebruikt voor de houtoogst. Soms wijken de bomen ineens uiteen en stuit je onverwacht op een open veld of een mysterieus meer. Hoe dieper je tot het hart van de bomenzee doordringt, hoe stiller het wordt.
Zoek je weg tussen de sparren en lariksen van boswachterij Hooghalen, dat vooral bekend is door het voormalige kamp Westerbork, dat diep in het bos ligt. De parel van dit gebied is een oud stuifzandgebied dat het Heuvingerzand heet. Eeuwenoude eiken en grove dennen omsluiten het zand, waardoor het moeilijk weg kan.

Bewoners van de bossen van Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn dassen, die hun voedsel zoeken in natte beekdalen, maar hun burchten op droge plekken bouwen. Dassen komen veel voor in Drenthe, maar hou ook je ogen open voor andere, meer bijzondere dieren. In de bossen van Schoonloo houdt een koppeltje ruigpootuilen zich verscholen. Wat dit paar extra bijzonder maakt is dat zij er ook broeden.
Nestelen doen zij graag in holle bomen. Ruim 800 baardvleermuizen zijn de nieuwe bewoners van kamp Westerbork. Deze grootste vleermuizenkolonie van Nederland houdt een winterslaap in de voormalige aardappelkelder van het kamp. En op het Hingsteveen kan je het veenhooibeestje zien fladderen. Dit vlindertje is maar drie weken per jaar te zien en dit hoogveengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar de vlinder te bewonderen is. In de winter zie je het diertje natuurlijk niet. Dan is het veen het domein van de klapekster.

Je kunt gratis je auto parkeren op de parkeerplaats bij Vakantiepark Het Timmerholt. Je fietst eerst door een open landschap en komt na ongeveer 9 kilometer de prachtige molen van Grolloo, gelegen middenin het veengebied. De paaltjasker staat in het Grollooërveen en is al van veraf te zien. Al in 1930 werd de tjasker gebouwd, maar hij kreeg pas in 1986 zijn huidige bestemming. Overigens heeft de molen geen andere functie dan die van toeristische attractie. Je kunt hem ook tot op enkele meters benaderen, wanneer je bereid bent om je een weg te banen door de stugge begroeiing. Je komt vervolgens langs twee indrukwekkende oorlogsmonumenten. In het plaatsje Hooghalen langs Verzetsmonument Hooghalen. Dit monument is een eerbetoon aan het verzet en de dappere mannen die dit in Hooghalen mogelijk maakten. Het andere is Nationaal Monument Kamp Westerbork. Het is één van de meest indringende en indrukwekkend oorlogsmonumenten die Nederland heeft. Het is ontworpen door een overlevende die in het werkkamp heeft gezeten, Ralph Prins. Het monument bestaat uit een negentig meter lange rails, die aan het uiteinde omhoog krult en daarmee de wanhoop uitdrukt van de tewerkgestelden. De bielzen symboliseren de transporten die hier plaatsvonden en de muur van zwerfkeien lijkt op een stapel schedels. Bijzonder feit is dat het monument twee keer onthuld is, eerst zonder en later met kampoverlevenden.

Het is ook leuk om de uitkijktoren te beklimmen, die je een fenomenaal uitzicht biedt over de bossen van Grolloo. Neem je fototoestel mee, want deze adembenemende vergezichten wil je zeker vastleggen!
Als laatste bezienswaardigheid kom je langs het Museum van Papierknipkunst. Het museum laat je veel originele nationale en internationale facetten van de papierknipkunst zien. Oorspronkelijk komt de snij- en knipkunst van papier uit China. Het oudste knipwerk dat je in het museum kunt bewonderen stamt uit 1750. Wanneer je de laatste vijf kilometer hebt terug gefietst naar Vakantiepark Het Timmerholt, is het leuk om daar een vakantiehuisje te boeken. Op die manier kan je ook de volgende dag nog een fietstocht door de omgeving maken of lekker ontspannen aan het water. Vissen, zwemmen, kanoën of waterfietsen is een heerlijke manier om even te relaxen en de boel de boel te laten. Optimaal genieten van een weekendje weg doe je dus bij Vakantiepark Het Timmerholt.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019