Afstand: 49.2 km | Limburg | Valkenburg aan de Geul
Bekijk alle routes!

De monumentale pareltjes van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg heeft door zijn roerige verleden waarschijnlijk de grootste kastelendichtheid van Nederland. Deze pittige fietsroute voert langs de mooiste kastelen in Limburg (Nederland en België).

De route start in het mergelstadje Valkenburg. Valkenburg gelegen aan de rivier de Geul omvat het stadje Valkenburg, 6 dorpen, 8 gehuchten en 7 buurtschappen en staat bekend vanwege zijn wielergeschiedenis en de beroemde Cauberg uit de Amstel Gold Race. Deze heuvel doe je echter niet aan tijdens deze fietstocht, maar je fietst in de luwte van het Geulpark waar Kasteel Oost is gelegen aan de rivier de Geul. Kasteel Oost is een kasteelachtig landhuis omgeven door een formele tuin en een landschapstuin.

Onderweg kom je langs de Drie Beeldjes. Volgens de legende is de beeldengroep hier geplaatst in opdracht van de kasteelheer van Schaloen. Deze wilde met zijn paard de Geul oversteken maar de paarden werden tegengehouden door boze geesten. Hem werd geadviseerd om aan de overzijde van de Geul in de bosrand beeldjes op te richten ter ere van Jezus, Maria en Johannes. Nadat ze geplaatst waren kon hij ongehinderd de Geul oversteken.

Gulpener en Brandbier
In het gehucht Stokhem kun je het kasteel Wijlre bezoeken. Het wapen van de familie Van Wachtendonck, die het kasteel bewoonde in de 17e en de 18e eeuw, wordt nog steeds gebruikt door de Brandbrouwerij. Vervolgen fiets je door het centrum van Gulpen, bekend van het Gulpener bier. Een ander landelijk bekend Limburgs biermerk Brand wordt gefabriceerd in het naburige plaatsje Wijlre, die tot dezelfde gemeente behoort. De fietsroute vervolgt zich door het hart van het Limburgse Heuvelland richting de Belgische grens. Vakwerkhuizen geven de streek een middeleeuws decor. Ter hoogte van Klein Kuttingen fiets je de Belgische grens over. Onderweg kom je langs de kastelen Beusdael en Sinnich.

Plateau Van Margraten
Bij het dorp Slenaken, dat ook wel klein Zwitserland wordt genoemd, fiets je de Nederlandse grens weer over. De route vervolgt zich richting het Plateau van Margraten, waar je fietst op een hoogte van 140 meter. De afdeling over de Daal hemerweg waar je je even begeeft op het parcours  van de Amstel Gold Race eindigt in het centrum van Valkenburg aan de Geul. Het wielerpeloton krijgt hier de beroemde Cauberg voorgeschoteld, deze fietsroute houdt echter rechts aan richting de welkome cafés en restaurants.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019