Gelderland |
Bekijk alle routes!

De grandeur van de Veluwe

Op de Veluwe fiets je van de ene naar de andere bijzondere cultuurhistorische plek. Kastelen, landgoederen en statige panden gaan hand in hand met mooie natuur in deze landelijke streek. In de bossen, heidevelden, beken, waterloopjes en stuifzandgebieden vind je verschillende mooie planten en dieren. Je fietst via Arnhem, Ede en Renkum naar Oosterbeek over de Ginkelse heide.

Imposante kastelen

Aan het begin van de route stuit je op Kasteel Doorwerth. Dit is een waterburcht die voor het eerst op schrift werd vermeld in 1260. Het kasteel werd in 2004 volledig gerestaureerd en tegenwoordig zijn er twee musea in gevestigd. Doorwerth wordt ook gebruikt als sprookjesachtige trouwlocatie. Op de binnenplaats staat de oudste robinia van Nederland. De boom is al meer dan 500 jaar oud. Aan de rand van Ede rijst het tweede kasteel van deze route op: Kasteel Hoekelum. Het kasteel is al bijna 200 jaar in het bezit van een van de oudste adellijke families in Nederland.

De Oude Herbergh

Het eindpunt van de route ligt bij De Oude Herbergh. Hier word je ouderwets gastvrij ontvangen na een dag vol fietsplezier. Sluit de dag gezellig af met een drankje of een diner in het sfeervolle restaurant. Een nachtje blijven slapen is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019