Limburg |
Bekijk alle routes!

De bezienswaardigheden rondom Hoesbroek

Broek of Broich betekent niets anders dan ‘moeras’. In 1388 werd het gebied door Heerlen geschonken aan ridder Herman van Hoen. Sindsdien werd de familie Hoen van den Broek genoemd en is het latere Hoensbroek ontstaan. De heuvelachtige Brunssummerheide grenst aan Hoensbroek. Het mooie bosgebied heeft leuke doorkijkjes naar de paarse heide, vennen en venen. ´s Zomers als de vele vlinders fladderen is het romantisch plaatje compleet.

De Brunssummerheide is bijzonder vochtig vanwege het hoogveen dat er nog voorkomt. Het hoge vochtgehalte maakt het een ideale habitat voor amfibieën en reptielen: het is geen uitzondering als je groene kikkers, ringslangen en zandhagedissen onderweg tegenkomt. Andere dieren zoals de nachtzwaluw en de boompieper hebben het er ook goed naar hun zin tussen planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw. Naast de prachtige natuur heeft de geschiedenis rondom Hoensbroek ook een indrukwekkend cultureel erfgoed nagelaten. Tulip Inn Heerlen City Centre is een perfect startpunt voor een fietstocht.

Bij terugkomst van een ontspannen fietstocht kan je meteen aan tafel en genieten van een heerlijk diner. Als je een overnachting boekt kan je er ook een bijpassende borrel bij nemen en gebruik maken van ons fietsarrangement. Route 138967 heeft hetzelfde vertrekpunt dus na een uitgeruste nacht onder frisse lakens kun je na het ontbijt meteen weer op de pedalen om nog meer van de omgeving te ontdekken. Al op 1,5 kilometer dient kasteel Meezenbroeck zich aan. Hoewel het hoofdgebouw rond 1935 werd gesloopt, is er nog veel te zien.

Omdat het kasteel oorspronkelijk werd gebouwd in het dal van de Caumerbeek, kon het water worden opgestuwd en vulde het de grachten en twee zuidelijke visvijvers. Die waterpartijen vormen nu het middelpunt van een wijkpark. De nog bestaande kasteelhoeve was, net als het hoofdgebouw omgracht maar doordat veel gebouwen zijn gesloopt en later gereconstrueerd is het enige overgebleven historische element het poortgebouw. Om de Brunssumerheide in optima forma te houden, worden dagelijks een paar honderd schapen het veld ingestuurd voor onderhoud. ’s Avonds mogen de schapen in de Schaapskooi waar ze verzorgd worden en ook lammeren krijgen. Als de wetenschap je interesse heeft dan kan je 1 kilometer verderop even stoppen bij Explorion – Science Center en Sterrenwacht Limburg.

Je krijgt een prachtig zicht over uitgestrekte de heide op je netvlies voorgeschoteld of bestudeer de zon met haar zonnevlekken. Één van de twee koepels is uitgerust met een 120 jarige telescoop. Kasteel Amstenrade zou je zomaar het Versailles van Limburg kunnen noemen. Het oorspronkelijke kasteel was een massieve burcht met drie ronde en één vierkante toren. In de huidige vierkante toren, die omstreeks 1609 werd gebouwd, zijn restanten van de oude vierkante toren verwerkt. Het huidige complex is ontworpen in de barokarchitectuur, maar flirt met het neoclassicisme. Rond het kasteel is een prachtig kasteelpark aangelegd in Engelse landschapsstijl dat elf hectare telt. Hier staat een grote diversiteit aan bomen.

Op het terrein zie je ook een neoclassicistische oranjerie die tussen 1814 en 1825 gebouwd werd, een koetshuis uit 1784-1788 en de rentmeester woning uit 1856. In Spaubeek kan je genieten van de geschiedenis bij de ruïne van kasteel Ter Borch . Dit was ooit een oude waterburcht, waarvan de woontoren op een verhoogd eiland achter het huidige gebouwencomplex lag.

Dit huis werd ook wel Huis Schinnen, het Bovenste Huis en Terborgh genoemd en werd al in 1285 bewoond. Behalve als woonhuis diende Kasteel Terborgh als schepenbank en gevangenis. Rond de achttiende eeuw zaten hier leden van de bekende roversbende “de bokkenrijders” opgesloten. Vanaf het viaduct over de A76 zie he het verkeer onder je voorbijrazen. Het zal je opvallen dat de besloten herenhoeve Terlinden dat pal aan de snelweg ligt. Hoewel niets vermeld werd over de verschijningsvorm, werd Terlinden al in de veertiende eeuw genoemd.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019