Zeeland |
Bekijk alle routes!

Brouwershaven, Renesse en Burgh-Haamstede

De Grevelingen was vroeger een zeearm van de Noordzee. Met de Grevelingendam en de Brouwersdam werd de Grevelingen van de zee afgesloten en het Grevenlingenmeer was een feit. Door de afsluiting veranderde de zandplaat Hompelvoet in een onbewoond eiland met grote, open vlakten en ruige begroeiing. Op de Hompelvoet grazen fjordenpaarden en koeien.

In het broedseizoen is het eiland verboden terrein en wordt dan door een vogelwachter bewaakt. Opvallend is de groei van de herfstschroeforchis die alleen op twee andere plaatsen in Nederland voorkomt. Parkeer de auto bij Hotel Cafe Restaurant van der Weijde om jouw ontdekkingsreis te beginnen. Je kunt de prachtige omgeving met wel twee routes verkennen want ook route 138541 vertrekt vanaf Noordgouwe.

De locatie is dus zeer geschikt voor een korte vakantie of een weekendje weg. Als je dan na de fietstocht terugkeert, kan je meteen genieten van een heerlijke warme douche voor je aan tafel gaat. De route voert je langs verschillende mooie monumenten zodat je tijdens je tocht de nodige cultuurhistorie kunt snuiven. De eerste stop kom je twaalf kilometer al tegen. Molen De Haan in Brouwershaven werd in 1724 gebouwd als lage stellingmolen. Ondanks het feit dat het molentje al laag was, is hij later zelfs nog lager gemaakt. De stelling werd eraf gehaald en de wieken werden naar beneden gezet, waardoor het een grondzeiler werd.

Bij een restauratie, die tussen 1965 en 1967 plaatsvond, werd een groot deel van de oorspronkelijke inrichting verwijderd om een weekendverblijf van de molen te maken. Slechts één koppel maalstenen bleef in de ronde stenen molen, die particulier eigendom is, over. Het prachtige Slot Moermond staat op het gelijknamige, 45 hectare grote landgoed dat een beschermd natuurgebied is. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw.

In 1953 raakte het slot ernstig beschadigd door weersinvloeden en de watersnoodramp. In 2011 en 2012 zijn de aangetaste muren van onder andere de slotgracht nog hersteld. Tegenwoordig worden het slot en het landgoed beschikbaar gesteld voor besloten gelegenheden zoals feesten, zakelijke bijeenkomsten en bruiloften, maar het terrein met een brede oprijlaan en een mooie gracht, is ook publiekelijk te bezoeken. Je laat het slot achter je fietst naar t Huys Grol .

Grol, wat groen betekent, is één van de vele typische buitenplaatsen die vroeger veelvuldig gebouwd werden langs de binnenduinrand van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Meestal werden deze tweede woningen alleen in de winter bewoond door kooplieden, die meestal hun geld verdienden met handel in koloniale waren. De geschiedenis ’t Huys Grol gaat terug tot 1599.’t Huys Grol is een van de weinige buitenplaatsen in deze omgeving die nog particulier bewoond is. Ook wordt het kleine landgoed geëxploiteerd als pension en is het een rijksmonument. Wanneer je de tocht vervolgt ga je naar slot Haamstede .

Het prachtige Slot Haamstede is een oud kasteel dat stamt uit dertiende eeuw. In 1525 werd het slot bijna compleet verwoest door een brand, waardoor het kasteel herbouwd moest worden. De huidige vesting werd dus voornamelijk gebouwd in de zestiende eeuw. In 1973 is het kasteel voor het laatst gerestaureerd en in 1981 kwam het in de handen van de Vereniging Natuurmonumenten. Bijzonder is, dat het enige loofbos van Schouwen-Duivenland op het landgoed van Slot Haamstede te vinden is. Tenslotte kun je bovenop de Uitkijktoren van Burgh-Haamstede prachtige panorama foto’s maken. De duin waarop de toren staat is de hoogste duintop in de omgeving. Wanneer je geniet van het fenomenale uitzicht op de toren, is het zelfs waarschijnlijk dat je op het hoogste punt van Schouwen-Duivenland staat. De uitkijktoren werd gebouwd om te vieren dat de waterleiding en het pompstation van de Waterleidingmaatschappij waren aangelegd.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019