Rijkswaterstaat ziet kasteel als te verwijderen obstakel

Erfgoedvereniging Heemschut kan zich niet meer herinneren wanneer het voor het laatst was dat de rijksoverheid een rijksmonumentaal middeleeuws kasteel wilde slopen. Dit gaat als het aan Minister Schultz van Haegen ligt, gebeuren met Huis Rijswijk te Groessen bij de aanleg van de A15 van knooppunt Ressen naar Zevenaar in Gelderland.

Dit voorjaar is de ministerraad akkoord gegaan met het gewijzigde standpuntentracé ten aanzien van de doortrekking van de A15 naar Zevenaar. Rijkswaterstaat heeft de opdracht gekregen om met een ontwerp-tracé te komen. Dat daarvoor een middeleeuws kasteel moet wijken wordt stil gehouden. Rijkswaterstaat probeert nu het kasteel minnelijk te verwerven en zet de eigenaar onder druk om te verkopen. In handen van Rijkswaterstaat kan het kasteel snel gesloopt worden.

Heemschut vindt echter dat het hier een rijksmonument met een eerbiedwaardige geschiedenis betreft, dit mag niet gesloopt worden. Inmiddels is er een petitie gestart tegen de mogelijke sloop van dit kasteel.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019