Raadhuis van Renkum Open Monument Van de Maand Augustus

Tussen 5 en 26 augustus is het raadhuis van Renkum diverse malen met rondleidingen opengesteld als Open Monument van de Maand. Dit gemeentehuis werd gebouwd in 1964-’66 als sluitstuk van de wederopbouwperiode in Renkum, naar een ontwerp van de architect prof. ir. M.J. Granpré Molière (1883-1972). Elke maand roept Stichting Open Monumentendag een monument in Nederland uit tot Open Monument van de Maand. Daarmee wil de stichting het grote publiek de kans geven om bijzondere plekken in Nederland te bezoeken.

Market Garden

De gemeente Renkum, gelegen ten westen van Arnhem, speelde een belangrijke rol in Operatie Market Garden. Als gevolg van deze mislukte bevrijdingsoperatie werd in september 1944 het toenmalige gemeentehuis, gehuisvest in één van de vele buitenplaatsen in deze gemeente, geheel verwoest. Bij de bouw van het nieuwe raadhuis ging men er van uit dat Renkum zou groeien van ca. 20.000 naar 50.000 inwoners. Het resultaat mag er, wat betreft oppervlak en volume, dan ook zijn.

Iconisch Delftse Schoolontwerp

Marinus Jan Granpré Molière aanvaardde deze grote opdracht toen hij al met pensioen was als hoogleraar aan de TU in Delft. De architect, vooral bekend als grondlegger van de zogeheten Delftse School, liet zich voor deze opdracht in belangrijke mate inspireren door de bouwlocatie aan de doorgaande weg Arnhem-Wageningen en ontwierp wederom een buitenplaats. De entree van het raadhuis is van de weg af gekeerd en wordt pas op het laatste moment zichtbaar vanaf de door bomen omzoomde toegangsweg. Belangrijk voor het totale ontwerp was ook de betrokkenheid van kunstenares Gunhild Kristensen (1919-2002). Voor het Renkumse raadhuis vervaardigde zij een wandkleed (appliqué) voor de trouwzaal. Na aanvankelijke scepsis voor het ontwerp bij de bevolking, geldt het gebouw inmiddels met recht als een icoon. Sinds 2004 is het een gemeentelijk monument, tezamen met een aangebouwde dienstwoning en een twee onder één-kap dienstwoning in het park.

Programma

Tussen 5 en 26 augustus is in het raadhuis een presentatie ingericht met aquarellen en tekeningen voor ontwerpen van kunstenares Gunhild Kristensen. Op elke vrijdagmiddag worden er gratis rondleidingen verzorgd, duur ca. 5 kwartier. Aanmelden noodzakelijk, via rondleiding@renkum.nl Adres: Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG Oosterbeek.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019