Overleeft dit monument de winter?

Er groeit een berkje in de dakgoot, de achtermuur is verrot, het dak lekt als een gieter, de muren en het fundament heeft zich volgezogen met water. Het Rijksmonument aan de Spilsluizen 18 in Groningen staat op instorten.

De eigenaar wil voor de winter noodmaatregelen nemen, maar monumentenzorg wil dat hij eerst een restauratieplan indient. De tijd dringt: “Een strenge winter overleeft dit pand niet,” zegt de architect. Het monument werd gekocht door kamerverhuurder Wim Bulten. Hij koopt geregeld verwaarloosde monumenten op, geeft ze een uitgebreide opknapbeurt en huisvest er vervolgens studenten in.

Levensgevaarlijk
Architect Wieger Zandstra van Urban Architects die door Bulten werd ingehuurd, schrok zich te pletter toen hij de staat van het pand zag. Het dak is lek, moet gerepareerd, maar je kunt er geen bouwvakker bij omhoog sturen – levensgevaarlijk. “Er moeten echt snel wat maatregelen genomen worden. Als het hard gaat vriezen dan is het pand er straks echt nog veel slechter aan toe.”

Strenge regels
Probleem is alleen dat voor monumenten allerlei strenge regels gelden. De gemeentelijke woordvoerder heeft navraag gedaan bij monumentenzorg: “Bulten moet gewoon met een restauratieplan komen.” Leuk en aardig, zegt Zandstra, maar er mankeert zoveel aan het pand dat het zeker een maand duurt om dat plan te maken. “Bovendien kan het dan nog 28 weken duren voordat de vergunning er dan is.”

Geen kant op
Tegen die tijd wordt het weer zomer… Zandstra: “We hebben al een stappenplan ingediend, we proberen in overleg te komen met de gemeente over de hoogst noodzakelijke ingrepen, maar ze willen geen kant op.” De woordvoerder van de gemeente. “In de praktijk gaan er geen 28 weken over een vergunningverlening heen. Er moet gewoon snel een restauratieplan komen.”

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019