Open Monumentendag maakt vliegende start

Donderdag 11 september is in Lelystad met ronkende motoren van de overvliegende Fokker Four door Minister Schultz van Haegen het startsein gegeven voor de 28e Open Monumentendag. Geheel in lijn met het thema 2014 ‘Op reis’ vond de opening plaats bij de Bataviawerf en Aviodrome.

Inspiratiebron voor de toekomst
Voorafgaand aan de Fly By onderstreepte de Minister van Infrastructuur & Milieu het grote belang van monumenten als inspiratiebron voor de toekomst: “Monumenten hebben ons veel te vertellen: ons erfgoed vertelt verhalen over onze reis door de geschiedenis. Die verhalen houden ons een spiegel voor. Daarom moeten we ons erfgoed koesteren. Maar we moeten ook blijven werken aan het erfgoed van morgen en overmorgen. Aan nieuwe iconen, die iets zeggen over vandaag en over onze ideeën over de toekomst.” Ook Jelle Brandt Corstius, Nederlands bekendste reisjournalist, nam op innemende wijze bezoekers mee op zijn exotische reizen, zowel binnen als buiten Nederland; in zijn ogen misschien wel het meest exotische land ter wereld.

Reizen in monumenten
Aanstaand weekend, op 13 & 14 september, kunnen Open Monumentendag-bezoekers in heel Nederland kijken of Brandt Corstius gelijk heeft. Het aanbod wijst in elk geval in die richting. Reizen, zowel binnen Nederland als over de wereldzeeën, heeft Nederland door de eeuwen heen doen uitgroeien tot het internationale en welvarende land dat het nu is. 4.000 tot 5.000 monumenten en activiteiten in heel Nederland zullen op Open Monumentendag gratis toegankelijk zijn voor publiek. Hun geschiedenis en verhalen staan veelal geheel in het teken van het thema Op reis. Direct in het oog springen de monumenten die gerelateerd zijn aan vervoer, zoals treinstations, seinhuizen, locomotiefloodsen, garages, remises, benzinestations en scheepswerven. Ook de historische schepen, auto’s, treinen, trams en koetsen komen in beweging, en bezoekers worden uitgenodigd hierop mee te reizen. Maar ook kunnen bezoekers internationaal op pad met hotels, herbergen, quarantaine gebouwen, VOC-pakhuizen, vertrekhallen en rederijen.

Plan hier uw route langs open monumenten en activiteiten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019