Open Monument van de Maand Januari Jezuïetenberg in Maastricht

De Jezuïetenberg in Maastricht is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand januari 2015.

Op zondag 25 januari van 10:00 uur tot 16:00 uur is de groeve gratis geopend voor publiek en worden doorlopend rondleidingen gegeven door experts van de Stichting Jezuïetenberg.

In de aanloop naar Open Monumentendag 2015, in het tweede weekend van september en met als thema ‘Kunst & Ambacht’, is elke maand een monument gratis toegankelijk voor publiek. De Jezuïetenberg is het vierde Open Monument van de Maand binnen de reeks en past naadloos binnen het thema van 2015.

Wonderbaarlijk monument
Even buiten Maastricht bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning vond plaats in de periode 1704 en 1880, toen men de mergel gebruikte als bouwsteen. Tussen 1860 en 1960 zochten studenten theologie en filosofie van de Jezuïetenorde op hun vrije middag ontspanning in de groeve. Zij maakten een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden, bijvoorbeeld: gevleugelde stieren, het Alhambra (compleet met fontein en vijver), Christus naast Boeddha, het hoofd van Ramses II.

Programma
Op zondag 25 januari 2015 van 10.00 tot 16.00 uur wordt de mergelgroeve gratis opengesteld voor publiek. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven door experts van de Stichting Jezuïetenberg. In de groeve heerst een constante temperatuur van 12 graden. De ingang van de Jezuïetenberg bevindt zich aan de Cannerweg aan de weg richting kasteel Neercanne, er is een parkeerplaats ter plaatse. Let op: honden worden niet toegelaten. De Jezuïetenberg is ook met het openbaar vervoer bereikbaar: neem bus 34 vanaf de Markt in Maastricht. Adres: Cannerweg 800, Maastricht.

Kunst & Ambacht
Bij de Jezuïetenberg komen Kunst & Ambacht samen. Met het thema Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 2015 zowel de kunst als het ambacht in het monument centraal staan. Daarbij is er volop aandacht voor de architectuur en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. Tegelijkertijd wordt de ambachtskant in het monument volop belicht, en daarbij de decoratieve, toegepaste kunsten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019