Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort

FASadE, Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort, schrijft een ontwerpwedstrijd uit voor een eigentijds ruimtelijk object, dat gerealiseerd moet worden bij het Belgenmonument. Daarmee wil de organisatie de locatie hernieuwd betekenis geven als herdenkingsplek voor ontheemden. Het Belgenmonument ligt op de Amersfoortse Berg; het is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Circa 21.000 Belgische vluchtelingen kwamen toen naar Amersfoort.

Het monument – in omvang het grootste van Nederland, aldus FASadE – is  ontworpen door de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste en werd gerealiseerd in de periode 1917-1919 en verkeert reeds jaren in slechte staat. Met steun van de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht wordt het monument binnenkort gerestaureerd. Voor het forum is dat de aanleiding om een ontwerpwedstrijd uit te schrijven.

Open voor Nederlandsers en Vlamingen
FASadE vraagt een ontwerp voor een eigentijds ruimtelijk object – een paviljoen, folly of land art – om het bestaande historische Belgenmonument hernieuwd betekenis te geven. Met het ontwerp wil het forum ook het verhaal over het ontstaan van het monument voor een breed publiek aansprekend en inzichtelijk maken. De Ontwerpwedstrijd staat expliciet open voor architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen. Het is de intentie dat het winnende ontwerp wordt gerealiseerd, stelt FASadE.

Informatie
Meer informatie is te vinden op de site van FASadE. Vanaf 10 mei 2016 is bovendien het Reglement Ontwerpwedstrijd Belgenmonument met de uitgebreide beschrijving van de opgave en de precieze bepalingen daar te downloaden.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019