Onderzoek: ‘Tweede leven industrieel erfgoed geeft buurt enorme lift’

Lokale beleidsmakers zoeken naar manieren om om te gaan met verlaten industrieel erfgoed. Veel wordt gesloopt, maar soms worden aanzienlijke investeringen gedaan voor een herbestemming. Een tweede leven voor industrieel erfgoed zorgt voor stijgende huizenprijzen en loont dus enorm voor de buurt, dat blijkt uit onderzoek dat aan de Rijksuniversiteit Groningen is gedaan. Het is logisch dat een transformatie van een groot gebouw positief is voor een naastgelegen buurt, want leegstaande, vaak vervallen complexen zorgen voor een onaantrekkelijke woonomgeving. Toch was er nog weinig bekend over de werkelijke effectiviteit van het transformeren van industriële gebouwen.

Tot nu dus. Het onderzoek gaat in op de effecten van herontwikkeling van industriële terreinen en gebouwen op de woningwaarde van naburige huizen. Voor het onderzoek zijn 36 cases onderzocht. Er moet veel geïnvesteerd worden, maar de negatieve effecten worden na een transformatie volgens de onderzoekers gekeerd naar positieve. Vooral als er culturele voorzieningen, horecagelegenheden en parken bij komen. Hier moet volgens de onderzoeker dan ook op worden gelet bij het beslissen of een gebouw moet worden getransformeerd.

Voorbeelden
Een goed voorbeeld van een succesvolle transformatie is de Westergasfabriek in Amsterdam, waar uiteenlopende creatieve industrieën en uitgaansgeledenheden onderdak vinden. Er vindt zich zelfs een bioscoop. Het terrein van de voormalige gasfabriek is gesaneerd en er is een park aangelegd. Op het terrein vinden jaarlijks vele evenementen plaats.

Ook de Van Nellefabriek in Rotterdam en het voormalige fabrieksterrein van Philips in Eindhoven zijn voorbeelden van zeer succesvolle herbestemmingen. Op het terrein van de Van Nellefabriek bevinden zich naast een groot vergader-, congres- en evenementencentrum meer dan honderd bedrijven. Het voormalige Philipsterrein heet nu Strijp-S en wordt gezien als het culturele hart van Eindhoven. Strijp-S is rijk aan eet- en drinkgelegenheden (vaak met een rauw en eigenzinnig randje), er vinden regelmatig evenementen plaats in de hallen van het Klokgebouw, en enkele malen per jaar zijn er ook grote events op het Ketelhuisplein. Resultaat: de woningen in het gebied zijn zeer gewild, vooral bij starters.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019