Nieuwegein verkoopt oud fortterrein

De gemeente Nieuwegein verkoopt een fortterrein dat eind negentiende eeuw werd aangelegd. Het terrein, Batterijen aan de Overeindseweg, is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en is meer dan een eeuw afgesloten geweest voor bezoek, meldt de gemeente woensdag.

Het terrein, dat te boek staat als rijksmonument, moet zo’n 45 duizend euro kosten. De verkoop is onderdeel van een plan om de Hollandse Waterline fort voor fort te renoveren. De gemeente geeft bij de verkoop honderdduizend euro mee. “We leggen er eigenlijk geld op toe, maar dan verwachten we wel dat het terrein van tweeënhalve hectare goed wordt onderhouden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Frans-Duitse oorlog
Het terrein aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal werd tussen 1871 en 1873 aangelegd als voorpost van Fort Jutphaas. Nederlandse soldaten waren tijdens de Frans-Duitse oorlog in het fort gelegerd. Hoewel Nederland aan die oorlog niet meedeed, was het leger wel gemobiliseerd.

Scoutingclub of architectenbureau. Alles is mogelijk
Op het terrein staan nog een houten artillerieloods en een betonnen bomvrij wachthuis. Drie betonnen bunkers kunnen worden gebruikt als opslagruimte. Geïnteresseerden met creatieve ideeën kunnen zich tot 17 november inschrijven. Een scoutingclub of een architectenbureau behoort tot de mogelijkheden, maar de gemeente ‘laat zich graag verrassen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019