Nederlands-Frans erfgoed in beeld bij tourstart

Kasteel de Haar heeft ter ere van de Tourstart het logo van Le Tour Utrecht met ruim 4.000 bloemen in het park van het kasteel geplant. Om de Franse link van Kasteel de Haar te verbinden met Le Tour Utrecht en de Grand Départ letterlijk in het zonnetje te zetten, heeft het familiewapen dat jaarlijks te zien is in de Romeinse Tuin eenmalig plaatsgemaakt voor de Tour-fiets in bloemen.

Met het vermogen van de puissant rijke Franse barones Hélène de Rothschild is de ruïne van het kasteel tussen 1892 en 1912 volledig gerestaureerd. Ook het park is destijds geheel aangelegd door Henri Copijn. In de Romeinse Tuin wordt al sinds jaar en dag het familiewapen van de Van Zuylens ingeplant, maar Henri Copijn zou zeker geen bezwaar hebben gehad tegen deze eenmalige feestelijke wijziging van zijn ontwerp.

Begonia’s, afrikaantjes en salvia’s 
Na het inplanten half mei (na IJsheiligen om te voorkomen dat de bloemen ‘s nachts bevriezen) onder toeziend oog van wethouder Jeroen Kreijkamp, staat het tourlogo inmiddels in bloei met ruim 3.600 witte Begonia’s, 330 Afrikaantjes en 250 Salvia’s.

Vanuit de lucht goed zichtbaar
De renners komen tijdens de tweede etappe van de Tour vlakbij Kasteel de Haar. Vanuit de lucht zal het het kasteel én het bloemenlogo mooi zichtbaar zijn. Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. De Haar behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen en is een van de topattracties in de Provincie Utrecht. Anetta de Jong, directeur Kasteel de Haar: ‘Als kasteel met een duidelijke Franse link en een parcours bij ons in de buurt, zetten we graag de bloemetjes buiten voor Le Tour Utrecht. Het Tourlogo met ruim 4.000 bloemen wordt door ons met dezelfde zorg ingeplant als de zorg voor de rest van ons prachtige park! Met het logo in bloemen willen we Le Tour Utrecht letterlijk en figuurlijk in het zonnetje zetten.’

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019