Nationaal Bus Museum gratis toegankelijk

Op zaterdag 16 augustus is het Nationaal Bus Museum in Hoogezand Open Monument van de Maand. Het museum is van 10.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. Naast de openstelling zelf worden extra activiteiten georganiseerd.

In het museum vertellen oud-chauffeurs over hun belevenissen en bezoekers kunnen in een rij-simulator plaatsnemen. Op het terrein bij het museum presenteren o.a. Stichting Museumbus 1698 en de Stichting Standaard Streekbus zich met één van hun oldtimers. Vanaf Station Krospwolde, een rijksmonument uit 1868, zal in aansluiting op de Arriva treinen uit Groningen met een buspendel worden gereden.

Grootste collectie bussen van heel Nederland
Toen de paarden werden vervangen door een motor, ontstond de ‘automobielomnibus’ (omnibus is Latijn voor ‘voor iedereen’), verbasterd tot ‘autobus’, of kortweg ‘bus’. Op 5 juli 1978 werd te Winschoten het Noordelijk Bus Museum opgericht, met als eerste collectiestuk de GADO 4400. Inmiddels heeft het museum in Hoogezand de grootste collectie oude bussen van heel Nederland.

Stiekem achter het stuur
Jan Gans (59) is één van de vrijwilligers en sinds 2011 werkzaam bij het Nationaal Bus Museum. ‘Ik ben begonnen in het archief. Mijn vader reed vroeger op de bus tussen Haren en de stad Groningen. Mijn taak binnen het archief gaf mij de mogelijkheid om daar  meer van te weten te komen’, vertelt Jan. Zijn favoriete bus is de GDS-22, de bus waar zijn vader op reed. ‘Samen met vader de bus schoonmaken en aftanken of zelfs stiekem achter het stuur om een rondje te rijden. Geweldig vond ik dat!’ Lees hier het hele interview.

Over Monument van de Maand
Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag om zo meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten. Het Open Monument van de Maand is tijdens de betreffende maand minimaal één keer gratis toegankelijk voor publiek en sluit aan bij het thema van de aankomende Open Monumentendag. Vanaf oktober 2013 sluit het Open Monument van de Maand aan bij het thema van Open Monumentendag 2014 (op 13/14 september): Op reis.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019