Museum Jan Heestershuis Open Monument van de Maand

Het Museum Jan Heestershuis in Schijndel is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand maart 2015. Op zondag 22 maart is het Museum Jan Heestershuis van 10.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

Waar Jan Heesters (1893-1982) ook was: hij had potlood en papier bij de hand. Het Brabantse landschap en dorpsleven spelen een grote rol in zijn oeuvre. Maar ook zijn vele reizen waren een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunst. In zijn historische woning aan de Pompstraat in Schijndel is het museum gevestigd, waar de wereld van Jan Heesters tot leven komt. Het huis is authentiek ingericht met antieke meubels en voorwerpen. De pomp in de keuken en de kachel in de kamer-en-suite roepen bij veel bezoekers herinneringen op. Heesters was ook een verzamelaar. Zoals veel kunstenaars uit zijn tijd omringde hij zich met mooie voorwerpen. Opvallend zijn de religieuze beelden, het porselein en de schalen van Majolica aardewerk. De kunstwerken van Heesters, maar ook van zijn tijdgenoten, worden in zijn voormalig woonhuis en in het tentoonstellingspaviljoen geëxposeerd. Momenteel is er een tentoonstelling te zien van de Brabantse kunstenaar Antoon Kruysen die vooral in Frankrijk bekendheid heeft gekregen.

Aanmelden
De openstelling is een opwarmer in aanloop naar Open Monumentendag 2015 met als thema ‘Kunst & Ambacht’, die zal plaatsvinden in het tweede weekend van september. Om 12.00, 14.00 en 15.30 uur wordt een rondleiding gegeven. Je kunt je aanmelden via telefoonnummer: 073-5492276 of museum@schijndel.nl.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019