Zaanse Huisjes in Zaandam

Een gebied met herkenbare uitstraling: houten molens langs het water, groene houten huizen met krullerige gevels, smalle straatjes en bruggetjes. Jaarlijks trekt de Zaanstreek tot een miljoen toeristen en dagjesmensen. En dat is niet voor niks.

De Zaanstreek is één van de eerste industriegebieden ter wereld. In de 17e en 18e eeuw was er een grote economische voorspoed door de vele molens die er stonden. Hoogtepunt was in 1720 toen er 600 molens in bedrijf waren. Deze verwerkten onder andere cacao, tabak en specerijen. Ook werd er veel hout gezaagd, dat gebruikt werd voor de scheepsbouw, maar ook om huizen te maken voor de arbeiders.

Zaans Groen
De Zaanse Huisjes worden verder gekenmerkt door de typische Zaanse groene kleur. Het Zaans groen ontstaat niet door een bepaald pigment, maar is een wisselende combinatie van Bremergroen, Fries groen en Spaans groen. Deze op koperverbindingen gebaseerde pigmenten gaven niet alleen een fraaie kleur, maar hadden wegens hun giftigheid ook houtconserverende eigenschappen. De kleur werd vervaardigd in speciale verfmolens.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019