Wonen in een Rietveldappartement in Utrecht

Hoe leuk is het om in een bijzonder woonobject te wonen! Het overkwam Birna van Riemsdijk. Zij is de trotse eigenares van een door Rietveld ontworpen appartement uit 1934.

Het appartementencomplex waar Birna woont, staat aan de overkant van het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Birna houdt erg van modernistische architectuur. Het is een elegante stijl. Licht en ruimtelijk. Toen het appartement te koop stond, leek het haar een mooi moment om het huis eens van binnen te bekijken. In 2006 heeft ze de woning gekocht.

Minimale middelen, maximaal effect
Toen Birna er woonde, kwam ze achter meer nieuwe dingen. Rietveld wist met minimale middelen maximaal effect te bereiken. Steeds weer realiseerde ze zich hoe goed Rietveld had nagedacht over alles. Bijvoorbeeld over de lichtinval. In de slaapkamer komt ’s ochtends het zonlicht binnen. En in de middag en avond heeft de woonkamer het meeste licht. Volgens Birna kom je er pas echt achter hoe bijzonder het modernisme is wanneer je in zo’n pand verblijft.

Geen museum
Uiteindelijk woonde Birna er maar een half jaar. Voor haar werk vertrok ze naar het buitenland en ze deed het appartement in de verhuur. Nu ze weer terug is in Nederland, is het vanwege werk nog steeds niet praktisch om weer terug te keren in haar Rietveldappartement. Ze heeft het plan opgevat om er straks er een Bed & Breakfast van te maken. Maar eerst moet er een en ander nog worden aangepakt. Samen met een interieurarchitect is Birna op zoek naar de juiste inrichting. Een combinatie van haar eigen smaak en de ideeën van Rietveld. Ze wil hiermee laten zien waar Rietveld voor staat zonder dat het een museum wordt.

Meer wooncomfort
Voor het duurzaam renoveren van het appartement nam Birna het architectenbureau in de arm dat ook de supervisie over de herbestemming van de Van Nelle fabriek in Rotterdam heeft gedaan. De renovatie is gericht op verhoging van het wooncomfort en het verminderen van het energiegebruik. Qua energiegebruik zal zo’n appartement nooit op het niveau komen van een nieuwbouwwoning. En in de winter blijft het een koud huis: de warmte lekt weg via de ramen en de vloer. De renovatie zou dit wel kunnen verminderen. En je krijgt er veel ander moois voor terug…

www.monumenten.nl

Berichten over dit monument

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019