De Boemerang

Voormalige kantoorgebouw van SC Johnson in Mijdrecht

Geen normaal gebouw
Het voormalige fabrieks- en kantoorgebouw van SC Johnson in Mijdrecht zijn in een voor architect H.A. Maaskant typerende functionalistische stijl ontworpen. Dit is te zien aan de rechthoekige plattegrond van de fabriek en het gebruik van veel beton, aluminium en glas. De vorm van het unieke kantoor- en directiegebouw is door inmenging van de Amerikaanse opdrachtgever H.J. Johnson tot stand gekomen. Hij wenste voor de eerste vestigingsplaats van zijn bedrijf in Europa geen ‘normaal’ gebouw maar een blikvanger op een zichtlocatie bij de provinciale weg.

Cultuurhistorische waarde
SC Johnson heeft tegenwoordig een nieuw pand op het bedrijventerrein van Mijdrecht dat voldoet aan de laatste moderne eisen. De Boemerang is sporadisch in gebruik en de vijver doet dienst als reservoir voor bluswater. De buitenkant en delen van de binnenkant van het fabriekscomplex zijn van cultuurhistorische waarde. In de Boemerang zijn diverse oorspronkelijke interieurdelen bewaard gebleven, zoals blauwe plafonds, linoleum vloeren en een centrale  hal met witmarmeren vloer.

Architect Maaskant
H.A. Maaskant was een Nederlands architect met een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Na de ambachtsschool volgde Maaskant zijn opleiding tot architect aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Tussen 1937 en 1955 werkte hij als compagnon van architect Willem van Tijen. Deze samenwerking resulteerde voor de oorlog in onder meer de Plaslaanflat in Kralingen.

De samenwerking met Van Tijen eindigde in 1955. Maaskant heeft zich daarna met name gericht op utiliteitsbouw. Als belangrijke uitzonderingen hierop tekende hij in 1956-’63 het Hiltonhotel aan het Hofplein, lange tijd het hoogste gebouw in de omgeving, in 1955-’61 de Pier van Scheveningen en in 1958-’60 de Euromast.
In 1976, een jaar voor zijn dood, stelde Maaskant een oeuvreprijs in voor jonge architecten, auteurs en docenten. De Rotterdam-Maaskantprijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag en een publicatie. Om het jaar wordt hij toegekend door de Stichting Rotterdam-Maaskant. Tegenwoordig is er de ‘Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten’ voor aanstormend talent, en de Grote Maaskantprijs voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de beleving van architectuur.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019