Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek in Utrecht

In 2013 is de Dutch Design fabriek gestart met de renovatie van de Pastoe fabriek. Op dat moment zat meubelfabrikant Pastoe er nog in. Sinds begin 2016 is de meubelfabrikant verhuisd naar Houten waardoor als laatste de begane grond van het pand aangepakt kon worden.

Achtergrond
Pastoe is een Nederlands bedrijf op het gebied van meubelontwerp en -fabricage. De onderneming werd opgericht op 13 april 1913 in Utrecht. Officieel heet het bedrijf UMS Pastoe bv. De naam Pastoe komt van “passe partout” en is na de Tweede Wereldoorlog toegevoegd aan de naam UMS (Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek).

De Dutch Design fabriek heeft met de renovatie een inspirerende werk- en verblijfplek gecreëerd die zich uitstekend leent voor onderwijs en bedrijven in de creatieve sector. Zo heeft de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) recentelijk haar intrek genomen en zijn er diverse creatieve bedrijven gehuisvest zoals Procap, Kubion, True, Brandwebbing en Vuur. Nadat eind december 2016 ook een restaurant Simple en een brasserie haar deuren zal hebben geopend, was de transformatie compleet.
In het voorjaar van 2017 is er een restaurant geopend: ‘De Zagerij Utrecht’. Invloeden van de voormalige meubelzagerij zullen op verschillende manier terug te vinden zijn in het restaurant. Zo wordt het industriële uiterlijk van de fabriek behouden, waaronder de authentieke ramen en hoge plafonds. Daarnaast wordt er bij de inrichting gebruikt gemaakt van oud meubilair van Pastoe. (bron: duic.nl)

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019