Jarenlang bouwen en restaureren

Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch

De geschiedenis van de Sint-Janskathedraal van ‘s-Hertogenbosch begon rond 1350, de Bosschenaren deden er vervolgens bijna twee eeuwen over om de huidige gotische Sint-Jan te bouwen. Een gigantische onderneming.

De kathedraal werd oorspronkelijk als parochiekerk gebouwd en werd in 1559 tot kathedraal van het nieuwe Bisdom ‘s-Hertogenbosch verheven. De kathedraal kreeg op 22 juni 1929 de eretitel basiliek. Het is qua vorm een kruisbasiliek. Uniek in Nederland zijn de dubbele luchtbogen en uniek in de wereld zijn de 96 luchtboogfiguren. De kerk behoort tot de top 100 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Van 1858 tot 1985 is de kathedraal vrijwel onafgebroken in restauratie geweest. Aanvankelijk gebeurde dat op een nogal dubieuze manier, waarbij vele vrijheden genomen en slechte steensoorten toegepast werden, terwijl het interieur getooid werd met allerlei neogotische elementen. Hoewel de kathedraal in de 19e eeuw al grotendeels de huidige vorm had, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen te herkennen, bijvoorbeeld in de vorm van de toren en koepel.

Door de beeldenstorm en latere aanpassingen zijn veel kunstwerken in en om de Sint-Jan verloren gegaan. Gelukkig zijn er nog een aantal bijzondere inventarisstukken bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden in het interieur en exterieur zijn:
‘De erwtenman’ een beeld waaraan een volksverhaal is verbonden
Het beeld van Zoete Moeder uit de dertiende eeuw
De koorbanken met mooi houtsnijwerk uit de vijftiende eeuw
Het beroemde koperen doopvont uit 1492 door meester Aert van Tricht uit Maastricht
Een gesneden altaar uit circa 1500, vervaardigd in Antwerpen
De preekstoel uit circa 1550 in renaissancestijl
Grafmonument voor bisschop Ghisbertus Masius (†1641), van Hans van Mildert
Het grote orgel uit 1617-1620
Prachtige schilderijen van Abraham Bloemaert, Theodoor van Thulden enzovoort
Twee bijzondere biechtstoelen

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019