Schooltje Dik Trom in Oosthuizen

Aan de dijk in het Noord-Hollandse Etersheim staat een schooltje. Een schooltje dat je terugbrengt naar vroegere tijden. Het schooltje van Dik Trom.

Schoolmeester Cornelis Johannes Kieviet woonde twintig jaar met zijn gezin in de onderwijswoning, en gaf les in het klasje wat aan de woning vast zit. In 1891 schreef Kieviet er het beroemde kinderboek ‘Uit het leven van Dik Trom’.

School met één klas
Het gebouw is één van de laatste eenklassige schooltjes in Nederland. Vroeger waren er in veel kleine dorpen dergelijke schooltjes met de onderwijswoning eraan vast. Veel van die gebouwen zijn verdwenen of hebben een andere bestemming gekregen. Bij dit ‘Schooltje van Dik Trom’ wilde Stadsherstel Amsterdam juist het oude gebruik weer in herinnering brengen. Met de restauratie van het pand wordt het verhaal van Dik Trom weer nieuw lezen ingeblazen. Nu is het een kinderboekenmuseum waar het verhaal van toen ook voor nieuwe generaties levendig blijft. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.

Schat met knikkers
Het Schooltje van Dik Trom is een museum voor jong en oud. Kinderen kunnen nog de schat met knikkers terugvinden onder het parket. De schat uit het verhaal dat de achterkleinzoon van Kieviet schreef over de achterkleinzoon van Dik Trom en Dik Trom zelf. Dik Trom en zijn vriendjes begroeven op een nacht de schat in het schooltje, de schat die later door zijn kleinzoon weer gevonden werd, zo vertelt het verhaal. Jonge bezoekers van het museum kunnen dit spannende moment herbeleven, dat maakt het verhaal echt tastbaar voor kinderen.

Verkleden als Ot en Sien
Tot 1 oktober 2014 is de voorstelling ‘Spelen en Leren Vroeger’ te zien. De tentoonstelling laat tijden herleven met een collectie van oud les- en speelmateriaal. Neem je (klein)kinderen mee en laat ze kennis maken met de hoepel en het lopen op stelten. Wie wil mag plaatsnemen in de schoolbanken en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei. Kinderen kunnen zich verkleden als Ot en Sien op klompen.

Crowdfunding
De restauratie van het schooltje kwam met behulp van Crowdfunding tot stand. Crowdfunding is een moderne vorm van (digitale) fondsenwerving. Een nieuwe ervaring voor alle betrokkenen, maar met verrassende uitkomsten. ‘Het Schooltje was er slecht aan toe’, vertelt Stella van Heezik, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam. ‘Wij waren dan ook ontzettend blij toen in 2011 bleek dat het schooltje gered kon worden. De start van de restauratie kon beginnen.’ Voor de crowfunding actie is speciaal de website www.steunhetschooltjevandiktrom.nl opgezet. Via deze site konden mensen geld doneren. ‘Het ontbrekende deel van de restauratiekosten konden we hiermee dekken’, vertelt Stella. ‘De restauratie kreeg daarmee een extra dimensie, want naast financiële steun ontvang je hiermee ook verrassende verhalen en anekdotes over het schooltje van Dik Trom. Het was ook bijzonder dat met deze actie soms uit onverwachte hoek mensen spullen beschikbaar stelden. Met donaties vanuit het hele land in de vorm van oude boeken, kasten en schoolborden, herleven oude tijden. Door al dit enthousiasme heb ik gemerkt dat de verhalen van Dik Trom nog steeds levend zijn bij vele generaties. Ook mijn kinderen lezen de boeken van Dik Trom.’

Bezoekersinformatie
Het museum is op zaterdag en zondag geopend van 11-16 uur. In het hoogseizoen (1 mei – 1 oktober) is het museum ook op woensdag en vrijdag geopend. Op officiële feestdagen is het museum geopend, met uitzondering van eerste kerstdag en oudejaarsdag. Klik hier voor meer informatie.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019