Rijksmuseum in Amsterdam

In een zeldzame kast Рeen van de hoogtepunten van de 18de-eeuwse zalen in het Rijksmuseum in Amsterdam Рbevindt zich een verzameling curiosa waaronder een compleet ingerichte miniatuurapotheek met meer dan driehonderd Delftsblauwe potjes, glazen flesjes, houten laadjes, schilderingen en vergulde ornamenten. Naast en achter de miniatuurapotheek zijn 56 geheime laden die, op vijf lege na, een verzameling herbergen van bijna 2000 verschillende zaden, bloemen, wortels, delen van dieren, gesteenten, mineralen, fossielen en nog veel meer. Ondanks dat de kast al vijftig jaar in het bezit is van het Rijksmuseum heeft men al die tijd niet geweten wat het antieke meubel werkelijk bij zich droeg.

De afgelopen jaren hebben meer dan vijftig experts zich gebogen over de inhoud van de kast. Uit hun onderzoek is gebleken dat de meeste naturalia tot de oorspronkelijke inhoud van de kast behoren. Ook troffen ze uraniniet en twee andere uraniumhoudende mineralen aan.

Naar de oorspronkelijke eigenaar van de kast tast het museum in het duister, maar het vermoeden bestaat dat het museumstuk toebehoorde aan een welgestelde arts of apotheker. Dat zou de grote hoeveelheid geneeskrachtige middelen verklaren. De kast is hoogstwaarschijnlijk rond 1730 in Amsterdam gemaakt en bedoeld als curiositeit en als vermaak voor vrienden en familie.

(Bron: Het Parool)

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019