Explosieve kerk

Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is met haar hoogte van ruim 98 meter de op één na grootste kerktoren van Nederland. De bijnaam van de kerk is dan ook de Lange Jan. De kerk is geïnspireerd op de Domtoren van Utrecht en lijkt erg op het origineel. 

De toren is waarschijnlijk tussen 1444 en 1470 gebouwd door de katholieke kerk. Dit is niet helemaal zeker, omdat de bouwgegevens in 1579 werden vernietigd tijdens de beeldenstorm. De toren en de naastgelegen kerk kwamen toen in protestantse handen.

Buskruit
De kerk kreeg vanaf dat moment verschillende functies en werd onder andere in gebruik genomen als laboratorium en opslagplaats voor buskruit. Een onvoorzichtige laborant zorgde er in 1787 voor dat de kerk ontplofte en er slechts een ruïne overbleef, die in 1806 helemaal werd afgebroken. In 1986 zijn de oorspronkelijke contouren van deze kerk aangebracht op het plein voor de toren.

legende
Volgens een legende zou de toren de heilige maagd Maria moeten voorstellen en het uitgebouwde hoektorentje het kindje Jezus. In feite is het hoektorentje gewoon een traptoren die onderdak biedt aan de wenteltrap van de toren. Een andere legende die aan de toren is verbonden is die van een wonderbaarlijk Mariabeeldje, naar aanleiding waarvan Amersfoort een waar bedevaartsoord werd.

Twee carillons
Omdat de toren zo hoog is en vrij centraal in Nederland ligt, is de torenspits gekozen als oorsprong voor het Nederlandse coördinatenstelsel. Bijzonder is verder dat de toren twee carillons heeft, een oude uit de jaren 1660 en een nieuwe uit 1997. Sinds 2002 hangen er ook zeven luidklokken.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019