Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart kerk in Amersfoort

De basis voor de Amersfoortse Elleboogkerk (voorheen bekend als Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart) werd oorspronkelijk gelegd door Kapucijnenpater Gabriel. In 1638 richtte hij in het huis van zijn zuster aan de Kromme Elleboogsteeg op de hoek van de Langegracht een kapelletje in. In 1783 werd met de bouw voor een nieuwe kerk begonnen, in de vorm van een driebeukige hallenkerk. Deze kerk had de helft van de lengte van het gebouw zoals het er begin 21e eeuw bijstond.

In 1820 kreeg de voorgevel de verschijning die hij zijn verdere jaren zou houden. In 1853 werd de Elleboogkerk tot parochiekerk verheven. In 1920 werd de kerk versoberd en voorzien van gebrandschilderde ramen. In 1933 werd door de parochie de Amersfoortse Vrouwevaart in ere hersteld. Enkele jaren later, in 1938, kreeg zij daarvoor een vervangend 15e-eeuws Mariabeeldje in bruikleen. Begin jaren zestig liep de interesse voor de Vrouwevaart terug.
In 1963 fuseerde de parochie met die van de nabijgelegen Sint Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand en werd de Elleboog aan de eredienst onttrokken. Het in bruikleen verkregen Mariabeeldje verhuisde mee.

Het kerkgebouw werd daarna gebruikt als onderkomen voor de architectenbureaus Environmental Design en Architekten Kollektief Heijdenrijk waarin onder andere Leo Heijdenrijk participeerde; een wooninformatiecentrum, door Museum Flehite en FotoForum. In 1998 werd de kerk aangepast voor zijn nieuwe bestemming: op 8 december van dat jaar werd er het Armando Museum geopend, genoemd naar en met name gewijd aan de Nederlandse kunstenaar Armando.

Herbouw

Op 22 oktober 2007 woedde er een grote brand waarbij de kerk en een deel van de Armandocollectie verloren gingen. De gemeente Amersfoort gaf aan de Elleboogkerk in de oorspronkelijke vorm te willen herbouwen, waarbij het interieur echter aan moderne eisen zou worden aangepast. In de zomer van 2011 begonnen met de herbouw van de kerk. In maart van 2014 werd de herbouw opgeleverd. De Ellboogkerk is een van de vele rijksmonumenten die Amersfoort rijk is.

bron: Wikipedia

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019