Een monument met historie

Olympisch stadion in Amsterdam

Het Olympisch stadion in Amsterdam werd in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de architect Jan Wils en op 17 mei 1928 vond het eerste officiële evenement plaats; het Olympisch hockeytoernooi. De Olympische Spelen werden officieel geopend op 28 juli en duurde tot 12 augustus 1928.

Het herbegin van de traditie rond het Olympisch vuur
Tijdens dit eerste Olympische evenement ontstond een traditie die tot de dag van vandaag wordt voortgezet; namelijk het ontsteken van het Olympisch vuur. Deze vond in feite plaats in onze eigen moerasdelta. In 1928 toen de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden, werd namelijk voor het eerst tijdens de Spelen een vuur brandend gehouden in een speciaal daarvoor gebouwde toren. Dit is dus een Nederlandse uitvinding! Acht jaar later stelde het organiserend comité voor de vlam niet ter plekke aan te steken, maar vanuit Olympia te laten aanvoeren door fakkeldragers. Het Olympisch vuur symboliseert de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen. Het vuur moet de hele spelen blijven branden.

Het ontstaan van het Wereldkampioenschap Voetbal
Ook werd gedurende de Olympische Spelen in het Olympisch Stadion in Amsterdam geschiedenis geschreven. De FIFA organiseerde namelijk gedurende de Spelen in het Olympisch Stadion een congres. Tijdens dit congres werd besloten om een nieuw toernooi te beginnen: het Wereldkampioenschap Voetbal. Het WK Voetbal is daarmee geboren in Amsterdam en het geboortefeest werd gevierd in het Olympisch Stadion. Twee jaar later vond de WK-finale Argentinië – Uruguay plaats die Uruguay won. Een jaar later werd opnieuw voetbalgeschiedenis geschreven in het Olympisch Stadion. Voor de eerste keer werd op het Europese vasteland een lichtwedstrijd gespeeld. Deze ging tussen een Amsterdams team en PSV en werd door de bezoekers met 3-2 gewonnen. Het was een revolutionaire verandering, want vanaf dat moment kon er ook gevoetbald worden na zonsondergang, als de mensen thuis waren van werk. Ze kregen zo veel meer tijd om eens naar een voetbalwedstrijd te kijken. Maar die lampen zorgden er ook voor dat het Nederlandse voetbal beter werd. Voetballers konden vanaf toen ook ’s avonds trainen, wat heel belangrijk was in de tijd van het amateurvoetbal. Overdag moesten de voetballers gewoon werken – vaak zes dagen per week.

Nationaal verzamelpunt
Naast een sporttempel groeide het Olympisch Stadion uit tot een nationaal verzamelpunt, waar feesten werden gevierd en herdenkingen plaatsvonden. Koningin Juliana werd in het Olympisch Stadion binnengehaald als nieuwe vorstin, maar ook de eerste Dodenherdenking na de Tweede Wereldoorlog vond plaats in het Olympisch Stadion. Het Olympisch Stadion is vanaf de opening in 1928 tot aan de renovatie in 2000 een centrum geworden van nationale en internationale gebeurtenissen.

Wil je meer weten over het Olympisch stadion of de Olympische Spelen, breng dan een bezoek aan het Olympisch stadion.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019