Mosterdfabriek in Doesburg

Wie kent ze nog? De keulse potjes met de blauwe letters JBD gevuld met mosterd en afgedicht met echte varkensblaas. Het gaat hier om de mosterdverpakking van één van de oudste mosterdfabrieken van Nederland.

Al vanaf 1457 wordt er in Doesburg mosterd gemaakt. In eerste instantie met een handmolen. Later, rond 1900, is er een gasmotor gekomen die de aandrijving van de mosterdmolen verzorgde. In de loop der jaren werd de gasmotor vervangen door een electrische.

Mosterd tegen gewrichtspijn
De Doesburgsche mosterd werd niet alleen in Doesburg maar ook in de wijde omgeving tot diep in de Achterhoek met kruiwagens en paard en wagen verkocht in de voor vele nog zo herkenbare verpakking. Ook nu nog wordt de Doesbursche mosterd ondermeer in originele Keulse potjes met de initialen DM (Doesburgsche Mosterd) verkocht. Vroeger had mosterd behalve het op smaak brengen van eten nog andere functies, zo werd het gebruikt tegen allerlei kwalen als verkoudheid, stress en gewrichtspijn. Een aantal oude gezegdes refereren nog aan die tijd:

Mosterd na de maaltijd
Het gezegde Mosterd na de maaltijd wordt altijd gebruikt om aan te geven dat iets al te laat is en niet meer hoeft. Toch werd mosterd vroeger vaak wel gebruikt na de maaltijd. Het was dan geen smaakmaker, maar vooral bedoeld om de spijsvertering op gang te houden.

Op zwart zaad zitten
De uitdrukking op zwart zaad zitten komt van het verbouwen van mosterdzaad. Boeren waarvan de oogst namelijk was mislukt gingen mosterd verbouwen. De plant kan ook eind augustus nog gezaaid worden en dan in november geoogst. Met het geld van die oogst konden boeren dan net de winter doorkomen.

Benieuwd hoe men vroeger mosterd maakten? Kijk dan naar de video en breng een bezoek aan het Doesburgsche Mosterdmuseum.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019