Moddergat in Friesland

In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt het beschermde dorpsgezicht van het oude vissersdorp Moddergat. Op wat als één van de mooiste plekken van Nederland wordt beschouwd, Vlak achter de Friese Waddendijk, woont het gezin van Gerard de Weger in een 19e eeuws vissershuis. Na een logeerpartij en een vakantie is de familie voor het pand gevallen en sinds 1978 trotse bewoners. Hiermee volgde de vrouw van Gerard zonder het te weten haar roots.
Het huis was in 1974 in het bezit van de geloofsgemeenschap van de familie in Capelle a/d IJssel. Gerard de Weger: ‘Wij mochten er een keer logeren. Het huis was toen nog niet gerestaureerd, dus het was er primitief. Het huisje is een jaar later verkocht aan een aannemer, die het restaureerde. Toen we in 1977 iemand naar de boot in Lauwersoog moesten brengen, besloten we op de terugweg even langs Moddergat te gaan. Het huis was prachtig gerestaureerd en voor het raam stond een bordje dat de sleutel was te bevragen bij de buren. Net toen wij binnen waren, kwam de eigenaar langs. We raakten in gesprek en hij bood  aan dat we het huis konden huren voor een vakantie. In die vakantie spraken we er over om in Moddergat te gaan wonen. In de herfstvakantie van ’78 nodigden we de eigenaar uit en hij wilde het huis wel permanent aan ons verhuren. Sinds 1 december 1978  wonen wij er.’

Op het lijf geschreven
‘Dit huis is ons op het lijf geschreven. Wij houden van oud, van antiek. Wij hebben in de woonkamer  een bedstee gemaakt, we hadden een extra kamer nodig.  Het huis is voor ons comfortabel, hoewel het niet geïsoleerd is. We hebben flinke stookkosten, maar door te verwarmen met hout hebben we de stookkosten weten te reduceren. Bij de storm in oktober 2013 zijn er 600 dakpannen van ons huis gewaaid. Dat hoort er hier ook een beetje bij.’ Lees verder.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019