Landgoed Huize Bergen in Vught

Huize Bergen werd in 1916 gebouwd in opdracht van Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen. Het voormalig woonhuis van de familie ‘Villa Huize Bergen’, daterende uit de negentiende eeuw werd hiervoor afgebroken. Het schitterende park van zestien hectare rond om de villa werd eveneens aangelegd in de negentiende eeuw door een Belgische tuinarchitect, wiens naam nog niet is achterhaald. Naast het hoofdgebouw was er een poortgebouw, nu ‘het Koetshuis’ genaamd, waarin een garage, een paardenstal en twee dienstwoningen waren ondergebracht. Verder was er een opbindgebouw voor planten, nu ‘de Bloembinderij’ genaamd. Naast dit gebouw waren prachtige kassen met daarin kwekerijen. Deze kassen gingen tijdens de bevrijding in 1945 verloren door beschietingen van de geallieerden. Een ander gebouw was ‘de Eekhoorn’ dat dienst deed als woonhuis van de chef tuinman.

In 1927 namen de heer Willem en mevrouw Charlotte van Beuningen – Fentener van Vlissingen hun vertrek in het landgoed, dat tot dan dienst deed als buitenverblijf van de ouders van Charlotte. Willem van Beuningen (1873) overleed in 1948. Kort hierna besloot zijn vrouw Charlotte het landgoed te verkopen (23 november 1949) aan het Bisdom ’s-Hertogenbosch onder de voorwaarde dat het een maatschappelijke functie zou krijgen.

De architect van Huize Bergen, Johan Wilhelm Hanrath (1867 – 1932), werd op 24 december 1867 geboren te Amsterdam als 13e kind van Johan Otto Hanrath en Amalia Maria Fentener van Vlissingen. Hanrath vestigde zich in 1893 in Hilversum. Zijn belangrijkste werken zijn landhuizen, villaʼs en schoolgebouwen door heel Nederland met een nadruk op het Gooi. Hij was de belangrijkste architect bij de bouw van het Philipsdorp in Eindhoven. In 1927 associeerde hij zich met Paul Briët, die het architectenbureau na de dood van Hanrath voortzette.

Landgoed Huize Bergen viert dit jaar een 100-jarig bestaan wat betekend dat er gedurende het jaar verschillende evenementen worden georganiseerd. Op zondag 11 september 2016 kunt u het landgoed bezoeken tijdens de Open Monumentendag.
Meer over de historie van Landgoed Huize Bergen is te lezen in het jubileumboek ‘Huize Bergen – 100 verhalen’ geschreven door Ton de Jong dat binnenkort wordt gepubliceerd of op www.huizebergen.nl/100jaar.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019