Karrensporen uit de middeleeuwen

Landgoed de Eese in Eesveen

Het landgoed De Eese is circa 800 hectare groot en ligt op het snijpunt van drie provincies: Overijssel, Drenthe en Friesland.

Het huidige landgoed dateert uit de 12e eeuw en heeft zich ontwikkeld vanuit een Havezathe (hoeve). Deze havezathe vormt nog steeds de oudste kern van het landgoed, wat verder bestaat uit deze zes monumenten;

  • Het Landhuis
  • De paardenstal annex koetshuis
  • De rentmeesterswoning met schuurtje
  • De Landbouwschuur (“Grote Schuur”)
  • Het voormalige jachthuis “St Hubert”
  • De Saksische boerderij d’oude Oost

Bouwstijl uit Scandinavië
De Havezathe, de Grote Schuur en het houten landhuis vormen de hoofdgebouwen van de Eese en zijn centraal in het veld gelegen. De overige gebouwen liggen niet centraal maar tegen de bosrand, aan de rand van de velden. Het Landhuis, de paardenstal en de rentmeesterswoning worden gekenmerkt met een bijzondere bouwstijl waarbij rood hout is gebruikt afkomstig uit Scandinavië. De luiken en raamkozijnen van deze en vrijwel alle andere huizen op de Eese zijn geschilderd in de landgoedkleuren zwart, donkergroen en lichtgeel.

Grafheuvels en karrensporen
Op het landgoed bevinden zich een aantal grafheuvels. Twee daarvan bevinden zich op een heideveld waar ze goed te zien zijn, omdat er bomen zijn gerooid om de zichtbaarheid te vergroten. Op het terrein zijn ook middeleeuwse karrensporen gevonden met een totale breedte van 11 sporen. Als een spoor namelijk niet meer begaanbaar was, werd er parallel aan dat spoor een nieuw spoor gemaakt. Het landgoed is opengesteld voor publiek.

Berichten over dit monument

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019