Koffiebranderij De Drie Mollen in ’s-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch bevond zich jarenlang een van de grootste producenten van koffie in ons land: koffiebranderij De Drie Mollen. De familie Sweens, die dit bedrijf stichtte, kocht in 1800 het pand De Drij Swarte Mollen en begon van daaruit haar succesvolle onderneming. Nadat het een aantal jaren leeg stond werd het in 2016 aangekocht door een particulier.

Koffiebranderij De Drie Mollen werd opgericht in 1818 in ’s-Hertogenbosch. Dit bedrijf is voor de stad ’s-Hertogenbosch bijna twee eeuwen een belangrijk onderdeel van de bedrijvigheid geweest. Na de Tweede Wereldoorlog groeide De Drie Mollen uit tot de op een na grootste in Europa. Na diverse fusies en overnames verdween eerst de branderij uit ’s-Hertogenbosch en uiteindelijk ook het kantorendeel. In 2013 werd de winkel gesloten.

Koffie
Eigenlijk zijn het twee panden, met hun oorsprong in de 16e en 17e eeuw. De naam ‘De Drij Swarte Mollen’ werd al in de 16e eeuw genoemd. De beide panden werden in 1818 aangekocht door de familie Sweens. Deze familie bouwde haar koffiebranderij, gelegen achter De Drie Mollen en er ook naar vernoemd, uit tot de op een na grootste van Nederland. Begin 1900 gaf de familie opdracht om de beide panden te voorzien van een gezamenlijke voorgevel. Waarschijnlijk was Eduard Cuypers hiervan de architect.  (bron: monumenten.nl)

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019