Kasteelboerderij Zuidewijk Spick in Swalmen

Mevrouw Thissen-Heynen en haar man wonen samen nu ruim dertig jaar op het landgoed Zuidewijk Spick in Swalmen bij Roermond. Een familiebezit om trots op te zijn en waar veel liefde en tijd in zit. Het landgoed wordt al bijna 140 jaar door één familie bewoont. Maar als het aan schoonvader van Thissen-Heynen had gelegen, was er van het landgoed niets overgebleven.

Gered door burgemeester
Thissen-Heynen: ‘Mijn schoonmoeder werd hier geboren en zij trouwde vlak na de oorlog met een boerenzoon. Het landgoed was voor de oorlog al niet in beste conditie en na de oorlog was het nog slechter. De boerenzoon keek er bedrijfsmatig naar en besloot dat de hele boel maar tegen de vlakte moest. De burgemeester hoorde dat juist op tijd en stak er een stokje voor. Er werd een greep gedaan uit een potje waaruit herstel van oorlogsschade gefinancierd kon worden. Zo werd begin jaren zestig het landgoed weer in redelijke conditie gebracht. Het had maar een haartje gescheeld of het was er niet meer geweest.’

Niet perfectionistisch
Mevrouw Thissen-Heyen woont met veel plezier op landgoed Zuidewijk Spick, al zegt ze er wel bij dat het niet altijd makkelijk is: ‘Dit pand is door vererving op ons pad gekomen. Hier wonen betekent nogal wat voor ons leven. Het is flink investeren, niet alleen in geld, maar ook in tijd. Je moet er hart voor hebben en vooral ook niet perfectionistisch zijn: er is altijd werk.’ Inmiddels woont de oudste zoon ook op het landgoed met zijn vrouw. Hij wil de traditie voortzetten. Iets wat door de familie zeer gewaardeerd wordt. Alle energie en moeite die in het huis zit is niet voor niets geweest.

Meer weten over de kasteelboerderij?

Landgoed Zuidewijk Spick biedt de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om op een kasteelboerderij te wonen. Klik hier voor de mogelijkheden en prijzen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019