Het Spookkasteel van Doorwerth

Kasteel Doorwerth in Doorwerth

Het Kasteel Doorwerth uit 1260 is een waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn nabij het dorp Doorwerth in de provincie Gelderland. De eigenaren van het kasteel verbleven er zelden en dit is waarschijnlijk een van de redenen dat het kasteel nog een zeer middeleeuws aandoend uiterlijk heeft.  

Verval en herstel
In de daarop volgende eeuwen hebben diverse adellijke families het slot bewoond. Aan het begin van de 19e eeuw verkeerde het in slechte staat. In het midden van de 19e eeuw werd het kasteel weer hersteld werden er enkele vertrekken in neogotische stijl toegevoegd. Aan het eind van de 19e eeuw was het gebouw echter opnieuw ernstig vervallen. De vereniging ‘De Doorwerth’ voerde tussen 1910 en 1915 een grondige restauratie uit en het leek erop dat het kasteel was gered. De verwoestingen van de slag rond Arnhem in 1944 lieten het kasteel echter als totale ruïne achter.

Het spook van kasteel Doorwerth
Van kasteel Doorwerth is één regelmatig terugkerend spookverschijnsel bekend. Er zou in het kasteel de geest ronddwalen van een meisje dat ooit binnen de muren van het gebouw verhongerd is. Zij werd het meest gezien in de noordvleugel, in het bijzonder in de jachthal. Engelse onderzoekers hebben hier een nacht doorgebracht en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar spoken in het kasteel. Een foto gaf een silhouet zichtbaar waarop een Entiteit stond. Ook hebben zij met temperatuur verschillen en geluiden geëxperimenteerd.

Anderen zouden eens een blaffende hond hebben gehoord. Er waren op dat moment echter geen honden aanwezig in het Kasteel (deze mogen zelfs niet binnen). Het verhaal gaat dat dit te maken heeft met een hond van een van de Kasteelheren, die verzot was op het jagen op groot wild. Kasteel Doorwerth zit bij de top 10 van Nederlandse Spookkastelen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019