Ridderhofstad op de Utrechtse Heuvelrug

Huis Doorn in Utrechtse Heuvelrug

Op 10 november 1918 staat de Duitse keizer Wilhelm II met 58 goederenwagons vol familiebezit en zijn hofhouding van 40 lakeien aan de Nederlandse landgrens.

Wilhelm II is op de vlucht voor de revolutie in zijn land en hij is bang als oorlogsmisdadiger aangeklaagd te worden.  De keizer vraagt politiek asiel aan in Nederland.  Wilhelm II krijgt asiel op voorwaarde dat hij zich niet meer met politiek zou inlaten en op aandringen van de Nederlandse regering geeft Graaf Aldenburg Bentinck hem onderdak op zijn Kasteel Amerongen. In de periode dat hij op Kasteel Amerongen woont, doet hij officieel afstand van de troon.

Goud gedecoreerde toiletpot
In 1919 koopt Wilhelm II uit eigen middelen Huis Doorn, waar hij in mei 1920 intrekt. Hij laat de oprijlaan van de Dorpsstraat verleggen naar de rustigere Langbroekerweg waar een poortgebouw in Hollandse neo-renaissancestijl wordt neergezet.  Het kasteel wordt ingericht met meubilair en kunstvoorwerpen, die zijn ouders door de eeuwen heen verzameld hebben en per 58 treinwagons naar Nederland werd vervoerd.  Het bevatte onder andere schilderstukken van Frederik de Grote, veldslagen en parades, portretten van hemzelf, gobelins van Marie-Antoinette en zelfs een goud gedecoreerde toiletpot en meer.

Ontbossing door hobby
Opmerkelijk is ook dat Wilhelm II op landgoed Doorn een grote passie voor houthakken ontwikkelde en vrijwel dagelijks bezig was met het omhakken en in stukken zagen van bomen. Na verscheidene jaren was het landgoed hierdoor grotendeels ontbost. Ook vond hij zijn ontspanning in het voeren van eendjes op het landgoed. Wilhelm II woonde tot zijn overlijden in juni 1941 op het landgoed.

Ben je ook nieuwsgierig naar de geheimen en verhalen over de bewoners en de magie van het Huis Doorn. Museum Huis Doorn is van woensdag t/m zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend voor publiek.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019