Grote Kerk in Hoorn wordt Foodmarket

Grote Kerk in Hoorn

De huidige Grote Kerk in Hoorn komt uit 1883 en is beeldbepalend voor het stadsaanzicht en is 60 meter hoog. De plek waar de kerk werd gebouwd bestond uit moerassige grond. Hierdoor was het bouwen van een stenen kerk, met de techniek en middelen van die tijd, een heel karwei.

Praalgraf van Pieter Florisse
De voorganger van de huidige kerk was een middeleeuwse kerk, die een beetje op de Haarlemse oude Bavo leek. Deze is op 3 augustus 1838 afgebrand na een ongeluk met een vuurpot van een loodgieter op het dak, waarbij alleen de buitenmuren nog deels zijn blijven staan. Uit de resten werd nog wel een marmeren plaat met een voorstelling van de Slag in de Sont, die eerder deel uitmaakte van het praalgraf van Pieter Florisse, gered.

Beiaard
In de toren van de middeleeuwse kerk bevond zich tot de brand van 1838 een klokkenspel van Pieter Hemony gegoten in 1671. De kerk van Zocher die in 1876 afbrandde bevatte geen carillon. In de huidige toren bevindt zich een beiaard van klokkengieter A.H. van Bergen uit Heiligerlee, gerestaureerd en aangevuld met klokken van Eijsbouts uit Asten die de van Bergenklokken ook herstemde.

Huidige functie
De Grote Kerk werd in 1975 voor de eredienst gesloten, en verkocht. De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente. Van 8 januari tot en met 28 februari wordt in de kerk een foodmarket georganiseerd, waar 23 lokale ondernemers hun foodconcept met producten als vlees, vis, groenten, brood en noten brengen. Ze presenteren er hapjes en uitgebreidere gerechten. Daarnaast zijn er op de eerste verdieping shop-in-shops met onder andere fashion, sport, kinderen, health en media. De nieuwe foodlocatie is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De shop-in-shops zijn op die dagen open van 10.00 tot 21.00 uur. Er worden door het jaar heen ook evenementen rond thema’s organiseren. De locatie staat tot eind februari in het teken van Winter in Hoorn met wintershoppen en een winterfoodmarkt. Begin maart vindt er het Wijnfestival plaats.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019