Een ketel kokende olie tegen valsmunterij

De Waag in Deventer

Het oudste waaggebouw in Nederland, de Waag op de Brink in Deventer, houdt er een lugubere geschiedenis op na op het gebied van valsmunterij.

De Waag is gebouwd tussen 1528 en 1531 en diende ervoor om de goederen die op de markt verkocht werden, te laten wegen voordat de koopmannen het gingen kopen met het idee dat het de klant beschermde dat hij kreeg waar hij recht op had. Voor dit wegen moest betaald worden. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort van belasting wat de stad hief op de handel.  In 1528 werd de waag nieuw gebouwd omdat er steeds meer kooplieden naar de stad kwamen en er dus een grotere waag nodig was.

Valsmunterij
Door de jaren heen heeft de Waag altijd een publieke functie gehad. Zo diende de waag o.a. als plek waar de hoofdwacht was gestationeerd, maar ook als kantoor waar valsmunterij werd tegengegaan.
Deventer had vroeger eigen geld. Geld werd gemaakt van metalen. De waarde van het metaal was de waarde van het geld en voor de mensen die het geld maakte was het enorm aantrekkelijk om net iets minder materiaal er in te doen, waardoor je wat bijverdiende. Dit was voor de naam van de stad natuurlijk niet goed. En daarom was de rechtsregel  in Deventer voor de mensen die het geld maakte:

Als hij die munt versleden had, dan konden zij in een ketel kokende olie hierop de Brink gekookt worden.

Nadat ook een keer een muntmeester betrapt was, heeft men deze man in de olie gekookt hier op de brink en toen de ketel die hiervoor was gebruikt aan de waag opgehangen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019