De Gelderlandfabriek in Culemborg

De Gelderlandfabriek in Culemborg is een fabriekscomplex met een locomotiefloods eraan vast. Deze loods is de oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland. De spoorbrug over de lek en de bouw van deze locomotiefloods maakte in die tijd goederenverkeer tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht mogelijk en is maar kort in gebruik geweest. In de jaren ’30 trok het meubelmerk ‘Gelderland’ in het pand. Het bedrijf werd in 1936 in Culemborg opgericht door de heer K.J.E. Oberman. In de vooroorlogse periode hield het bedrijf zich voornamelijk bezig met de productie van eenvoudige houten stoelen met een gevlochten zitting van Chinees grijs.

Daarna ontwikkelde zich de specialiteit van Culemborg; zitmeubelen in kersenhout. Makkelijk te verkrijgen door de ligging van de stad in het midden van de Betuwse kersenboomgaarden. In 1936 begon meubelfabriek Gelderland met acht werknemers fauteuils te maken van kersenhout en met rietvlechtwerk. Dit werden Engelse rietfauteuils genoemd en ze worden tegenwoordig nog veelvuldig in Culemborg gefabriceerd. Het bedrijf heeft zich op het Stationsemplacement verder ontwikkeld en is geregeld uitgebreid met personeel en gebouwen.

Na het vertrek van de meubelfabriek eind jaren ‘90 zag een groep creatieve zelfstandigen de mogelijkheden van het pand. Ze maakten daar hun werkruimtes en ontwikkelden een toekomstplan. Met succes: veel mensen en partijen hielpen en steunden het plan. Op 27 mei 2016 wordt de Gelderlandfabriek officieel geopend als cultuurcomplex met horeca.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019