De Drie Haringen in Deventer

In rijksmonument De Drie Haringen aan de Brink in het centrum van Deventer komt De Bakkerswinkel, een (luxe) ambachtelijke bakkerszaak, waar je ook terecht kan voor een kopje koffie en lunch.

Op de bovenste verdiepingen krijgen startende ondernemers werkruimte. Het ontwerp is van architect Iggie Dekkers in samenwerking met de befaamde Eindhovense interieur-architect Piet Hein Eek. De ontwerper staat erom bekend oud en modern tot een smaakvol interieur te smeden.

Herbert Dapper liet in 1575 in Deventer een huis bouwen met de naam ‘In di drie vergulde herenck’. Dapper was rijk geworden met het verhandelen van haring en lid van het gilde van Schonenvaarders, die voeren op het Zweedse schiereiland Schonen. Het gilde heette ‘De Drie Haringen’ en had vier panden in bezit, waarvan het pand in Deventer en dat in Arnhem nog steeds bestaan.

Het hoekpand aan de Brink in Deventer heeft een ouderwetse laatgotische smalle vorm. De onderste bouwlagen zijn vrij sober, terwijl de gevel daarboven is gedecoreerd en voorzien van klassieke pilasters. De gevel wordt gemarkeerd door horizontale banden van natuursteen, speklagen genoemd. Ook de decoratieve blokjes boven de ramen vormen een opvallend gevelelement. Het gebouw is een voorbeeld van vroeg maniërisme; de klassieke elementen die met de renaissance populair waren geworden, zijn door de architect op een eigen manier verwerkt om de gevel mee te decoreren. Ook het rolwerk op de topgevel – die daardoor doet denken aan een trapgevel – gecombineerd met de klauwstukken van een verhoogde halsgevel is zo’n typisch maniëristisch aspect. Helemaal bovenop de topgevel prijkt een klein fronton.

De gevelsteen van het monumentale pand toont drie haringen. Daarnaast staat de tekst ‘Dit huis is Godt bequam l(n) di drie vergulde(n) Heri(n)ck is si(n) naem, Anno Domini 1575´. Aan de gevel een uithangbord met drie vergulde haringen aangebracht. In 1932 richtte het Deventer Speelgoedmuseum een kinderkamer in het monumentale pand aan de Brink in. De Drie Haringen ‘nieuwe stijl’ zal op z’n vroegst over ruim een jaar de deuren openen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019