Damrak 70 in Amsterdam

In 1893 bouwt architect Berlage een prachtig pand voor de Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente, midden in hartje Amsterdam aan het Damrak, recht tegenover de Beurs. Het gebouw is het eerste succes voor de jonge Berlage, die dan nog niet zijn later zo beroemde Amsterdamsche School-stijl heeft gevonden: Hij ontwerpt voor ‘de Algemeene’ een kantoorgebouw in een mengvorm tussen zakelijkheid en Jugendstil.
Beeldhouwer Lambertus Zijl maakt de vele gevelornamenten. Het ontwerp bestaat uit een gietijzeren draagconstructie met een zandstenen gevel en gebeeldhouwde ornamenten. In het midden van het gebouw komt een coer, een overdekte binnenplaats met lichtkoepel, zodat overal in het gebouw licht kan doordringen. De bouwtechniek is dan een noviteit die net nieuw uit Parijs over is komen waaien.

Het gebouw wordt in 1912 verbouwd tot vlaggenschip-winkel en hoofdkantoor van kledinggigant C&A Brenninkmeijer. Er komt een galerij, die van het Damrak naar de Nieuwendijk loopt, met daarin de hoofdingang van C&A. De galerij wordt onderdeel van het vaste loopje van het Amsterdamse winkelend publiek, via de Nieuwendijk door de C&A naar de Bijenkorf aan de overkant van het Damrak.

In de winter van 1963 krijgt de Amsterdamse brandweer het zwaar te verduren: maar liefst 3 zeer grote branden moeten worden bestreden terwijl het bluswater al bijna bevroren is voordat het de vlammen bereikt. Op 18 januari gaat de Luijcks augurkenfabriek in Diemen in vlammen op, op 21 januari brandt een enorm complex van showrooms, kantoren en woningen aan de Spuistraat af. Maar de brand die in de nacht van 16 februari het majestueuze pand van C&A aan het Damrak geheel verwoest, is de grootste brand die Amsterdam sinds de oorlog treft. In totaal komen 142 brandweerlieden uit de verre omtrek en van de Bescherming Bevolking in actie. Er worden 33 lagedrukstralen en 5 waterkannonen ingezet, die meer dan 6,5 miljoen liter water in de brand spuiten.

Op de plek van het uitgebrande pand komt in 1968 een nieuw gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Van der Laan, Hermans, Van der Eerden en Kirch. De Amerikaan Robert A.M. Stern is verantwoordelijk voor het nieuwste ontwerp (2012). Het huidige pand uit 1968 wordt gestript, waarna er nieuwe baksteen gevels gerealiseerd worden. De winkelpuien op de begane grond worden transparant en bijzonder hoog. De nieuwe zestig meter brede gevel heeft meer raakvlak met het originele werk van H.P. Berlage. Het nieuwe pand Damrak 70 krijgt twee huurders. Primark vestigt een winkel van 8.800 m2 winkelvloeroppervlak. Het wordt daarmee de grootste Nederlandse vestiging. C&A huurt het andere deel van het pand voor haar winkel.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019