Goed bewaarde oase van rust in de randstad.

Buitenplaats Beeckestijn in Velsen

Beeckestijn is een 18e eeuwse buitenplaats, met een indrukwekkend hoofdgebouw, koetshuis, stalgebouw, een dienstwoning en een ijskelder. De huidige buitenplaats is ontstaan uit een 17de-eeuwse hofstede. Sinds het begin van de 17de eeuw heeft de buitenplaats minstens zes verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Dit gebeurde in opdracht van Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel. Van groot cultuurhistorisch belang zijn de tuinen en het park, ontworpen in nauwe samenhang met het huis: een geometrische aanleg die in oorsprong nog dateert uit de 17de eeuw en een ‘romantische’ aanleg uit de 18de eeuw. Samen vormen ze één van de belangrijkste historische tuinen van ons land. De geometrische tuin werd verrijkt met een waterbassin Eigenaar Jacob Boreel liet het huis in 1755 verder vergroten en het achterpark aanleggen. De nieuwe aanleg werd ontworpen door Johann Georg Michael (1738-1800). Michael was een van de leidende tuinarchitecten in deze tijd. Hij experimenteerde, onder Duitse en Engelse invloed, in het achterste deel met de aanleg van een landschapstuin. De tuinen werden voorzien van kronkelpaden, bloemdragende heesters, waterpartijen, weiden en romantische bouwsels. Waarschijnlijk gaat het om de eerste ‘landschapstuin’ in ons land.

Beeckestijn bleef ruim twee eeuwen in handen van de familie Boreel, totdat het in 1952 door de gemeente Velsen werd gekocht. Het huis werd in de oorlog ernstig aangetast. Het was onbewoonbaar en belangrijke interieurdelen verdwenen. Sindsdien is het huis met geld van particuliere instanties, fondsen, gemeente, provincie, rijk en de Europese Gemeenschap gerestaureerd.
Vanaf 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van de buitenplaats. Vereniging Hendrick de Keyser draagt zorg voor het landhuis. De Stichting Vrienden van Beeckestijn zetten zich in voor het behoud van huis en tuinen.
Op 29 mei aanstaande vindt de Erfgoedfair plaats op Buitenplaats Beeckestijn. De Erfgoedfair is een evenement voor bewoners, beheerders en/of liefhebbers van (industrieel) erfgoed op bijzondere monumentale locaties in Nederland. Zij vinden hier informatie over en inspiratie voor wonen in bijzonder erfgoed. www.erfgoedfair.nl

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019