Best bewaarde muurhuis

Bollenburgh in Amersfoort

Bollenburgh is een woonhuis vol geschiedenis. En misschien wel het best bewaarde muurhuis van Amersfoort. Wat is er zo bijzonder aan dit monument?

In Amersfoort staat Bollenburgh, een van de originele muurhuizen van de binnenstad. Bollenburgh dateert uit circa 1490 en is een van de best geconserveerde muurhuizen. In het pand bevinden zich onder meer een cachot en een onderduikruimte.

Rijke geschiedenis
Van Bollenburgh is bekend dat het als woonhuis diende van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Minder bekend is dat er gedurende de Tweede Wereldoorlog hier drie echtparen en een jongen ondergedoken hebben gezeten. Ze hebben allen de oorlog overleefd. In die tijd was er ook een drukkerij gevestigd. Toen deze vertrok, is het huis gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt.

Muurschilderingen uit de 16e eeuw
Tijdens de restauratie zijn muurschilderingen uit de 16e eeuw aangetroffen. In het interieur bevinden zich ook oorspronkelijke vloeren, schouwen, een zeer oud fornuis, gewelven, balklagen en een hijswiel. De muurschilderingen zijn in het zicht gelaten. De oude, prachtig bewerkte Duitse deur uit 1600 is recentelijk door vorige eigenaren aangebracht.

Uniek karakter
De huidige bewoonster woont nog niet zo lang in Bollenburgh en gebruikt het pand als woning en kantoor. Voor haar waren de uitstraling van het monument en het unieke karakter redenen om zich hier te vestigen. Volgens haar voldoet het pand in alle opzichten aan de hedendaagse eisen aan het wooncomfort. Het enige nadeel dat ze kan noemen is het onderhoud. Dat is veel en duur, omdat ze het pand in oude luister wil herstellen. Maar voor haar is dat vanzelfsprekend. De ouderdom geeft immers een meerwaarde aan het huis.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019