Bierbrouwen in Chaam

Dit is wel heel bijzonder: een monumentale boerderij waar je in de koeienstal bier kunt drinken! Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? De driehonderdjaar oude monumentale boerderij van de familie Schoenmakers kreeg een nieuwe bestemming.

De oorspronkelijke koeienstallen werden getransformeerd tot een bedrijfsruimte met een bierbrouwerij en een heus café! In het Brabantse plaatsje Chaam staat het monumentale pand van de familie Schoenmakers. Generaties lang is de boerderij in de familie, maar een aantal jaren geleden werd het teruggebracht in oude staat. Alleen de goede conditie van het hout en het rieten dak verraden dat het gebouw recent onder handen is genomen. Het pand is van om en nabij 1700 en sinds 2012 wordt het bewoond door Ton en Marianne Schoenmakers en hun drie kinderen. Ton Schoenmakers is de vierde generatie in de familie, die sinds 1885 de boerderij in bezit heeft.

Nieuwe bestemming
Voor Ton stond als een paal boven water dat het monument in de familie moest blijven. Om het te kunnen bekostigen, moest een nieuwe bestemming voor de voormalige stallen worden gevonden. In het woongedeelte zou het gezin gaan wonen, maar de ‘stal’ moest geld gaan opbrengen. Per toeval stuitte Ton op een artikel in de regionale krant waarin stond dat Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch een nieuw onderkomen zocht. Het liefst met een authentieke uitstraling. Een schot in de roos! Inmiddels huurt de brouwerij een groot gedeelte van de voormalige stallen. En de familie runt het café Toontje Schoen, dat tussen de woning en de brouwerij in ligt. Het bier dat De Pimpelmeesch brouwt, wordt hier geschonken. Maar ook voor andere versnaperingen kunnen bezoekers hier terecht. Met de verhuur aan de brouwerij en de inkomsten uit het café kan het monument in stand worden gehouden. Voordat de brouwerij kon worden ingericht, moest de gemeente toestemming geven. Het bestemmingsplan moest worden omgezet van agrarisch bedrijf naar horeca.

Plezier met bier
Wie het café binnenkomt, ziet door de grote glazen wand direct de glanzende ketels van de brouwerij. Het brouwen gebeurt zoveel mogelijk op het moment dat het café is geopend voor publiek. Mensen kunnen zien hoe het brouwproces verloopt en dat past bij de filosofie van de brouwerij, namelijk: ‘plezier met bier’. Sterker nog: de naam ‘Pimpelmeesch’ is een samentrekking van ‘pimpelen’ en ‘meesch’, Brabants voor mens. Kortom: de borrelende mens!

 Monument in stand houden
Ondanks wat tegenslagen tijdens de verbouwing, bleef de familie positief gestemd. Er kwamen wat meevallers op hun pad. Vanuit de landelijke regeling Ruimte voor Ruimte kregen ze subsidie voor de sloop van de stallen. Voor de inrichting van het café ontvingen ze een Europese Leader-subsidie, bedoeld voor nieuwe economische ontwikkelingen op het platteland. Bij het Nationaal Restauratiefonds konden ze een Cultuurfonds-hypotheek voor het horecagedeelte, de voormalige stallen, afsluiten.

Openingstijden Bij Toontje Schoen
Van april tot en met september van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 20.00 uur. De overige maanden op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 20:00 uur. Adres: Ginderdoorstraat 4 in Chaam. Meer informatie: www.bijtoontjeschoen.nl.

De Pimpelmeesch bezoeken?
Vanuit het café Bij Toontje Schoen ziet u het brouwproces. Deelnemen aan een proeverij of rondleiding bij de brouwerij? Neem dan contact op met de brouwerij via www.pimpelmeesch.nl.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019