Batavusfabriek in Heerenveen

Aan de Parallelweg in Heerenveen staat de voormalige fabriek van Batavus. Het pand was lange tijd in gebruik als kantoorruimte. Het pand krijgt straks een herbestemming tot wonen; er komen vijftien appartementen.

Waardevolle toevoeging sociale woningbouw
Woningcorporatie Accolade verhuurt het gebouw aan zorgpartij GGZ. Zij verhuren de appartementen aan hun cliënten. Het worden volwaardige, zelfstandige woningen. De woningen zijn niet groot, maar daardoor goed betaalbaar. Door de herbestemming behoudt Heerenveen een karakteristiek pand met geschiedenis. Naar verwachting is het gebouw in de tweede helft van 2016 klaar.

Vakmanschap sinds 1904
Batavus is al meer dan honderd jaar één van de grootste Nederlandse fietsfabrikanten met passie voor het ontwikkelen en produceren van kwaliteitsfietsen voor een breed en internationaal publiek. De wieg van Batavus staat in Heerenveen. Andries Gaastra opent er op 15 september 1904 zijn winkel in uurwerken en naaimachines. Twee jaar later staan de eerste fietsen in zijn zaak, met paard en wagen aangevoerd vanuit Duitsland. In de eerste jaren gebruikt de heer Gaastra twee merknamen, Batafus en Batavus, naast elkaar. Waarom is niet duidelijk, maar beide namen werden tot 1923 als merknaam gevoerd. Op 19 september 1956 wordt de nieuwe Batavusfabriek officieel geopend. Batavus heeft dan meer dan 350 mensen in dienst en beschikt op de nieuwe locatie over het modernste machinepark ter wereld.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019