Autopalace De Wit in Hilversum

In het centrum van Hilversum aan het marktplein staat het voormalige autopalace De Wit. Voor Hilversummers is het pand beter bekend als de Eurobioscoop. Ooit misschien wel het lelijkste gebouw van Hilversum. Maar inmiddels is het onherkenbaar gerestaureerd en teruggebracht in de oude staat. Zo is de prachtige voorgevel in Art Nouveau-stijl weer zichtbaar gemaakt.

Nadat de garage uit het pand vertrok werd het in gebruik genomen als Nederlandse Sein Fabriek en vormde het de basis van de ontwikkeling van omroepstad Hilversum als centrum van Nederland voor radio & televisie. Daarna, vele jaren later, huisvestte de oude garage een feestzaal, casino en bioscoop, de Eurobioscoop. Van de oorspronkelijke Art Nouveau architectuur was toen niets meer te zien. Het was in de loop der jaren volledig in verval geraakt. Het was als een rechthoekige ‘doos’ ingepakt met armoedige gevelbeplating. Ook aan de binnenzijde was niets zichtbaar van het schaaldak met grote daklichten.

Het pand is door verenigde krachten van de sloop gered en met een prachtige bestemming behouden voor de toekomst. Bestaande resten zijn weer zichtbaar gemaakt en er zijn veel elementen teruggebracht naar origineel ontwerp. Het schaaldak is hersteld en de ramen in het dak zijn weer open gemaakt. Met de nieuwe gevel aan de marktzijde en uitbreiding aan de zijkant opent het gebouw zich naar de stad. Met de foodhall en bierbrouwerij MOUT heeft dit gemeentelijk monument een welverdiend nieuw leven gekregen.

 

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019