Het Heiligenbeeldenmuseum in de kerk van Cuypers

Antonius-van-Paduakerk in Kranenburg

De Antonius-van-Paduakerk is ontworpen in 1855, gebouwd in 1856 en volgende jaren en gewijd in 1867. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P.J.H. Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken. Maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam en het kasteel Haarzuilens. De kerk is een neogotische driebeukige kruisbasiliek en aangewezen als rijksmonument, evenals de daarnaast gebouwde pastorie en delen van het aan de overzijde gelegen rooms-katholieke kerkhof. De bouw werd destijds financieel mogelijk gemaakt door leden van de adellijke familie Van Dorth tot Medler, waarvan de nazaten nog steeds de havezates Het Medler en Het Zelle bewonen. In het najaar van 2009 is de kerk door het parochiebestuur in eigendom overgedragen aan de SOGK.

Exterieur en interieur
De kerk is door een verbindingsgang aan de oostzijde verbonden met de privé bewoonde pastorie en aan de westzijde met het in 1901 gebouwde voormalige Franciscanenklooster (verbouwd tot groepshotel ‘Klooster van Kranenburg’). De oorspronkelijke polychromie is ruim veertig jaar geleden vervangen door wit pleisterwerk. Ook een deel van inventaris, zoals de communiebank, preekstoel en zijaltaren, is toen verwijderd. De fraaie en originele glas-in-loodramen (atelier F. Nicolas) zijn nog steeds de moeite waard. Het orgel is van 1845.

Stichting
In 1999 is de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg opgericht om dit religieus erfgoed stand te houden. Deze stichting exploiteert hierin een inmiddels nationaal erkend en geregistreerd Heiligenbeeldenmuseum. Daarnaast is de kerk ook zeer geschikt voor zanguitvoeringen en concerten. Naast de vaste tentoonstelling van heiligenbeelden is er ieder jaar een speciaal thema. Ook vindt jaarlijks een kerstgroepententoonstellingen plaats met honderden kerstgroepen uit particuliere verzamelingen en eigen collectie. In de kerk vinden geen erediensten meer plaats.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019