Het Achterhuis

Anne Frank Museum in Amsterdam

Het huis waar Anne Frank tijdens de oorlog ruim twee jaar ondergedoken heeft gezeten, is een traditioneel Amsterdamse grachtenpand bestaande uit een voorhuis, een open binnenplaats met gang en een achterhuis. Op 1 december 1940 opende Anne’s vader Otto Frank hier zijn bedrijf Opekta dat voorheen op Singel 400 was gevestigd. Het bedrijf vervaardigde geleermiddelen voor jam en een kruidenmengsel voor de bereiding van worst.

Het pand tijdens de oorlog
Ten tijde van Opekta diende de begane grond als magazijn. In het voorste deel vond  de expeditie van goederen plaats. In het middengedeelte stonden machines opgesteld voor het malen en mengen van specerijen, die vervolgens in het achterste gedeelte gewogen en ingepakt werden. De eerste verdieping werd ingericht als kantoorruimte; het privé-kantoor van Otto Frank bevond zich in het achterhuis.

Het achterhuis
De toegang tot het feitelijke ‘Achterhuis’ in het tussenlid van de tweede verdieping, gaat schuil achter de fameuze draaibare boekenkast die in 1942 werd getimmerd. In het halletje daarachter leidt een trap naar de derde verdieping van het achterhuis, een toegangsdeur naar de wasruimte rechts (grenzend aan de binnenplaats) en een doorgang naar de linker achterkamer. Dit was de slaapkamer van Otto en Edith Frank en later ook van Margot. Het behangfragment met de groeistreepjes van Anne en Margot en het deel met het kaartje van Normandië waarop de voortgang van het geallieerde leger werd bijgehouden, zijn nog oorspronkelijk. De tweede kamer op deze verdieping was de slaapkamer van Anne, later in gezelschap van Fritz Pfeffer. Ook hier is het authentieke behang met de opgeplakte tijdschrift- en filmsterrenplaatjes geconserveerd en bewaard gebleven. De wasruimte met het sanitair kon alleen buiten kantoortijden worden gebruikt om de aanwezigheid van onderduikers niet te verraden.

Museum
Op 3 mei 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht met het doel het pand te herstellen. Prinsengracht 263 en 265 werden gerestaureerd; 263 werd het Anne Frank Museum, terwijl in 265 een internationaal jeugdcentrum werd gehuisvest. De andere panden werden gesloopt om plaats te maken voor een studentenhuis waarin in de zomer deelnemers van zomercursussen konden worden gehuisvest. Op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend. Het museum trekt bijna 1 miljoen bezoekers per jaar waarvan de meesten uit het buitenland. In 2013 kwam er een recordaantal van bijna 1,2 miljoen bezoekers.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019