Abdij Rolduc in Kerkrade

Abdij Rolduc in Kerkrade is onderdeel van de Middeleeuwse driehoek samen met de Baalsbruggermolen en Burg Rode. Van die laatste plek is priester Ailbertus van Antoing afkomstig, die in 1104 Abdij Rolduc stichtte, omdat hij soberder wilde leven. Het begon met een houten kapel, maar als hij het Adbij nu 900 jaar later zou zien zou die zich waarschijnlijk wild schrikken.


Abdij Rolduc heeft altijd een belangrijke opleidingsfunctie gehad. Daaruit is een gigantische bibliotheek ontstaan. Ook was in het de 19e eeuw één van de grootste internaten voor jongens uit de betere rooms-katholieke kringen. En ook tegenwoordig dient Abdij Rolduc nog als opleidingsinstituut.

Kolenwinning
Economisch gezien bekleedde Abdij Rolduc een belangrijke functie toen het vanaf 1742 in eigen beheer aan kolenwinning ging doen. Door een professionele aanpak ontstond er een rendabele kolenwinning en verleende keizerin Maria Theresia de abdij zelfs het privilege van ontginning onder openbare wegen en gemeentegronden. In 1796 hieven de Fransen het abdij echter op, waardoor de mijnbouwactiviteiten over gingen in de Domamiale Mijn. Tegenwoordig is het mogelijk om te overnachten in de abdij. Daarnaast biedt de locatie ook ruimte voor het houden van conferenties en feesten. Meer informatie vind je hier.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019