Meivakantie? Romeinenweek!

De Romeinen zijn terug in Nederland. Van 2 t/m 10 mei barst de tweede editie los van een bijzondere week geheel gewijd aan de Romeinen. Met een bomvolle agenda vol activiteiten door heel het land, georganiseerd door talloze culturele instellingen, verenigingen en vrijwilligers.   


Er is voor jong en oud wat te beleven: van wandelingen en fietstochten tot workshops en lezingen. Ook zal een bont Romeins gezelschap van oost naar west door het land trekken. Zo komt de Romeinse geschiedenis van elke streek tijdens de Romeinenweek aan bod – van Limburg tot Groningen.

De Limes – de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep – is een bijzonder stuk erfgoed. De bodem van ons land ligt bezaaid met archeologische schatten, van imposante godenpijlers tot gebroken aardewerk. In Groot-Britannië en Duitsland staat de Limes al jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar in Nederland is er nog relatief weinig aandacht voor. Daar brengt de Romeinenweek graag verandering in. Tezamen met een team van enthousiaste partners – onder wie historici, archeologen, studenten en erfgoedprofessionals – zet de Romeinenweek het Romeinse verleden weer op de kaart.

Iedereen doet mee!
Van Amsterdam tot Nijmegen, van Leeuwarden tot Aardenburg: door het hele land worden activiteiten georganiseerd tijdens de Romeinenweek. Met als doel om het publiek kennis te laten maken met het Romeins verleden. Veel activiteiten zijn gratis, allen zijn geschikt voor jong en oud. Zo organiseert het Archeon in Alphen aan den Rijn een Romeinenweekend, kunnen bezoekers in Museum het Valkhof in Nijmegen terecht voor een hele speciale moederdag en kleurt Woerden voor een dag Romeins.

Bonte stoet
Naast tal van activiteiten zal er ook een Romeins reisgezelschap door ons land trekken, van Nijmegen naar het Archeon. Het reisgezelschap – bestaande uit paarden, re-enactors en een replica van een Romeinse reiswagen – zal op verschillende plaatsen standhouden en lokale activiteiten luister bijzetten. Het volledige reisschema van het Romeinse reisgezelschap is te vinden op www.romeinenweek.nl/limes.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over de Romeinenweek. Klik hier en voor de Romeinse Limes en Unesco Werelderfgoednominatie.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019