Leegstaande monumenten probleem in Groningen

Er moet veel intensiever worden gezocht naar bestemmingen voor opgeknapte monumenten in Groningen.Zeker als ze zijn hersteld en versterkt tegen aardbevingen. ,,We hebben nog veel leegstaande panden. En een leegstaande kerk die verloedert is een doorn in het oog”, zei Eefje van Duin van Libau tijdens een bijeenkomst over cultureel erfgoed in Loppersum.
Ze pleitte voor verstandige versterking van panden. ,,Kijk goed naar het gebouw. Is het constructief nog sterk? Dan kan het wel een stootje hebben. Wat ga je doen? Slopen of staal inbrengen of vervangende nieuwbouw? Let in elk geval op het gebied en betrek de bewoners erbij.” Dat laatste gaat tot nu toe niet altijd goed. Bewoners op de bijeenkomst klaagden over gebrek aan informatie en begeleiding.

Restauratie Villa Elisa goed voor Monumentenprijs 2015

Rijswijk – De Monumentenprijs 2015 van de gemeente Rijswijk is afgelopen zaterdag uitgereikt aan de familie Rijkels-Visser voor de restauratie van Villa Elisa en de bijbehorende Engelse oranjerie aan het Julialaantje. De monumentenprijs wordt elk jaar uitgedeeld aan een persoon of organisatie die een bijzondere restauratie heeft uitgevoerd. Dat alles gebeurde tijdens Open Monumentendag (OMD).
“Open Monumentendag is met één miljoen bezoekers een van de grootste culturele attracties in Nederland”, meldde wethouder Marloes Borsboom. Ook Rijswijk doet elk jaar trouw mee met een boeiend programma. De Kunst- en Ambachtsroute in Rijswijk was deze jaargang nieuw. “De combinatie van de OMD met kunst en ambacht is des te leuker omdat veel monumenten in Rijswijk juist zo mooi zijn door de toepassing van ambachten.”, vertelt voorzitter Wim Dammers van de Wergroep Monumentenprijs Rijswijk. Hij wordt trouwens dit najaar opgevolgd door raadslid Jos Bolte.

Monumentenbordjes

Wethouder Marloes Borsboon reikte in de Oude Kerk vier blauwe monumentenbordjes uit. Voor de tuinwoning aan het Julialaantje 28, herberg Van Ouds ‘t Nest aan de van Vredenburcheg 122-126, De thee- of tuinkoepel aan de Laan Hofrust 2 (restauratie was een initiatief van de gemeente) en voor de buitenplaats ‘s Gravenmade aan de Delftweg 50. Wim Dammers: “De gevelbordjes geven interessante informatie, lees het en kijk daarna eens omhoog naar de gevel.”

Villa Elisa

De restauratie van Villa Elisa aan het Julialaantje is beloond met de Monumentenprijs 2015 van de gemeente Rijswijk. De restauratie was een initiatief van de bewoners, de familie Rijkels-Visser. ”Ik vind dit geweldig”, meldt Elisabeth, de vrouw des huizes. “Toen ik klein was wilde al in zo’n mooi huis wonen. Zij heeft bouwkunde gestudeerd aan de universiteit van Delft, maar van een loopbaan in de architectuur is het nooit gekomen. Elisabeth Rijkels-Visser is vooral bekend van haar bedrijf Piet Design met onder meer succesvolle ontwerpen voor Delftsblauwe tulpenvazen en kartonnen bouwplaten, zoals onlangs van de Goudeen Koets.
“De prijs is niet voor mezelf, maar voor de hele familie”, vervolgt de winnares in haar dankwoord. Een restauratie, zo wil zij maar zeggen, is een flinke opgave. “Altijd mannetjes in huis en al dat stof! Alsof we door een woestijn liepen. De prijs is ook een beetje voor de vorige bewoners. Als zij niet de struiken uit de dakgoten hadden getrokken… En deze prijs is ook voor de buren: altijd lawaai en boorwerk. De prijs is ook een beetje voor de gemeente. Vaak hoor je: ‘Begin er niet aan, al die regeltjes’. Maar Rijswijk zei constructief: ‘Ga in kaart brengen wat je wenst te gaan doen.’ De prijs is ook voor de aannemer en zijn mannen en één vrouw.”

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019