Landelijke Dag van het Kasteel 25 mei 2015

Op Tweede Pinksterdag valt er voor jong en oud weer veel te beleven. Zeventig kastelen, buitenplaatsen, kasteelruïnes en tuinen in Nederland openen hun deuren tijdens de NKS Dag van het Kasteel. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er is achter de dikke muren van een kasteel. Of voor wie wil weten hoe mensen leefden in een weelderig buitenhuis.

Gevarieerde programma’s
Op 25 mei kunnen bezoekers mee naar plekken die normaal voor het publiek verborgen blijven. Er zijn tal van leuke en bijzondere activiteiten. Volg een rondleiding; ontmoet ridders en hofdames; doe mee aan een speurtocht; bezoek een mooie tentoonstelling, een valkenshow, een middeleeuwse markt of een leuke theatervoorstelling. Kijk op www.kastelen.nl voor de programma´s en openingstijden van alle deelnemers.

Thema Kastelen en Buitenplaatsen
Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar ‘Kastelen en Buitenplaatsen’. In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten gehouden en hoge gasten ontvangen. Toen ze hun verdedigende functie verloren, werden de imposante kastelen verbouwd tot aangename buitenhuizen, omgeven door mooie parken en tuinen. Daar kon aangenaam gewandeld worden, gejaagd en feestgevierd. De woningen verloren hun kasteelachtige uiterlijk. In de negentiende eeuw worden er echter weer huizen gebouwd die eruit zien als kastelen, compleet met torens en kantelen. Deze kasteelachtige buitenhuizen waren echter van alle gemakken voorzien. Kom op 25 mei naar de Dag van het Kasteel en ontdek de kastelen, luxe buitenhuizen en kasteelachtige woningen.

Fotowedstrijd
Bezoekers die hun mooiste sfeer- of actiefoto delen met de NKS maken kans op mooie prijzen. De beste foto’s worden gebruikt voor op de poster van volgend jaar. Op www.kastelen.nl staat meer informatie hierover.

De Dag van het Kasteel wordt mede mogelijk gemaakt door Donatus, dé kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019